Ingatlanpiaci hírek

Felújítandó ingatlanok: megéri-e belevágni?

2023-01-11
Nagy fába vágja a fejszéjét, aki ingatlanfelújításra vállalkozik. Időigényes és komoly anyagi ráfordítást igénylő projektről van szó, de a legtöbb esetben megtérül a befektetés.

szerző: Végh Nóra Judit

Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, és milyen támogatásokat lehet igénybe venni, ha felújításra készülünk.

 

A felújítással számtalan élethelyzetben találkozhatunk. Új otthonba költözünk; gyerekszobát alakítunk ki; örököltünk, és rendbe kell rakni a régi házat; befektetünk, felújítjuk és eladjuk magasabb áron az ingatlant, netán kiadni tervezzük; érik már az energiakorszerűsítés; megváltozott élethelyzetek és igények lépnek fel, például akadálymentesítés; vagy éppen csak örömünket leljük a felújításban, és hobbiként tekintünk rá.
 

Mikor éri meg felújítani?
 

A felújítandó ingatlanokat általában jutányosabb áron lehet megvásárolni. Ha egy eladó lakás/ház fekvésében, tereiben meglátjuk a lehetőséget, és el tudjuk képzelni, hogy ott éljünk, akkor csak a lényegre kell koncentrálni, és el lehet vonatkoztatni az apró szépséghibáktól, hiszen a felújítás alkalmával úgyis a saját arculatunkra formáljuk. Számolnunk kell azonban a dráguló építési anyagárakkal, a szállítási- és a munkaköltségekkel is. Érdemes átgondolni, hogy lesz-e segítségünk, van-e szakember a családban, vagy az ismeretségi körben, vagy mindent magunknak kell intéznünk, és komplett szakértői gárdát megfizetnünk. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy mennyire van rendben statikailag az ingatlan, azaz jó alapokra építkezünk-e. Fontos a tető állapota, a szigetelés (hő, hang, víz), a nyílászárók, a fűtési rendszer, a kémény, a közműszolgáltatás, vagy olyan elsőre láthatatlan, ám annál lényegesebb részletek, mint hogy át kell-e húzni a teljes villanyvezetéket. Ha a fürdőszobához és a konyhához is alapjaiban kell hozzányúlni, az jelentős pluszköltséget jelent. A felújításhoz gondos költségtervezés szükséges, tudni kell, mennyi a keretünk és hol a határ, például ne költsük rá szinte észrevétlenül a dupláját az ingatlan értékének, ha az nem hozza vissza az árát.  
 

Milyen támogatások igényelhetők felújításhoz?
 

Vidéki ház, lakás, sőt még tanya esetén is – ha vissza nem térítendő támogatást keresünk –, kiváló alternatíva lehet a falusi CSOK, amely felújításra, bővítésre és korszerűsítésre is használható, legyen szó meglévő, vagy újonnan vásárolt ingatlanról. Egy gyermekre 600 ezer forint, kettőre 2,6 millió forint, míg három gyermekre 10 millió forint is felvehető. Amennyiben nem veszünk új ingatlant, hanem csak felújítani szeretnénk, úgy ezeknek az összegeknek a felével kalkulálhatunk. A babaváró hitel – amelynek összege akár 10 millió forint is lehet – szintén fordítható felújítási célokra. Ha 5 éven belül születik gyermek, akkor kamatmentes a hitel, és évekre felfüggeszthető a törlesztés, második gyermek esetén elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, harmadik gyermeknél pedig teljesen megszűnik a tartozás. Mindkét lehetőség idén is elérhető lesz, és előreláthatólag 2024. december 31-ig vehető igénybe. A lakásfelújítási támogatást bár idén nem hosszabbították meg, de ha napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről vagy cseréjéről van szó, és tavaly el lett indítva a folyamat, akkor 2023. március 31-ig még beadható a támogatási kérelem.

 

Ha 2023. január végéig igényled a babaváró hitelt, akkor akár 130 ezer forint jóváírást kaphatsz a kölcsön mellé. Ide kattintva megtudhatod, mennyi babaváróra lehetsz jogosult.