Ingatlanpiaci hírek

10 + 1 érv, amiért érdemes ingatlanközvetítővel dolgozni

2023-01-24
„Ingatlanosok ne hívjanak.” Vagy mégis? Összeszedtük, hogy eladóként és vásárlóként is milyen előnyei lehetnek, ha megbízunk egy valóban profi ingatlanközvetítő szakembert.

szerző: Végh Nóra Judit

1. Időt és energiát spórol nekünk
 

Amikor meghirdetjük az ingatlanunkat, az első öt hívás még biztatólag hat, hogy érdeklődnek a lakásunk/házunk iránt, azonban egy idő után kezelhetetlenné válhat, ha folyamatosan csörög a telefon, és már nem tudjuk fejben tartani, ki hívott, és mikor. Az ingatlan mutatás is sok energiát felemészt, ráadásul munka mellett nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy az eladó és az érdeklődő is ráérjen ugyanabban az időpontban. Egy jó ingatlanos leveszi a terhet a vállunkról, és nem rest akár kora reggel, akár este vagy hétvégén is útra kelni, hogy megmutassa az ingatlant. Vásárlóként is áldás egy agilis ingatlanközvetítő, aki felméri a terepet és leszervezi nekünk a helyszíneket, illetve az időpontokat.
 

2. Rálát az egész piacra
 

A tapasztalt ingatlanos képben van a piaci viszonyokkal és naprakész információkkal rendelkezik. Tud tanácsot adni az árképzésben is, és megmondja, hogy mi számít reálisnak. Bőven van összehasonlítása alapja, hiszen nap mint nap ezzel foglalkozik, követi a trendeket és az évek tapasztalata is összeadódik.
 

3. Megszűri az információkat


Mielőtt meghirdetnek egy ingatlant, az számos ellenőrző faktoron megy át. Tisztázva vannak a jogviszonyok, a tulajdonosi kör, a paraméterek, a jelzálog vagy a tehermentesség. Ha ingatlanossal dolgozunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fantomszemély árulja nekünk a lakását. Ugyanígy ez fordítva is működik, nem enged be bárkit az otthonunkba, kiszűri a komolytalan érdeklődőket és az ingatlanturistákat.


4. Tanulta a szakmáját


Ingatlanközvetítői tevékenységet csak képesítéssel rendelkező személy végezhet. Ahhoz, hogy valaki ingatlanos lehessen, számos írásbeli és szóbeli vizsgát kell letennie, sőt a hagyományos képzésben még szakdolgozatot is írnak. Tanulnak építészeti és műszaki fogalmakat, betéve tudniuk kell minden ingatlannal kapcsolatos jogszabályt, releváns pénzügyi és gazdasági ismeretekkel kell rendelkezniük. Sokan felsőfokú végzettség mellett képzik tovább magukat. Vannak mérnök, közgazdász ingatlanosok, és pályamódosítók is.


5. Profi fotókat és leírást készít


Egy elhivatott ingatlanos nem sajnálja az időt a tökéletes tervrajz és az igényes fotók elkészítésére. Tudja, hogy mire kíváncsiak a vevők, és mit kell kihangsúlyozni. A hirdetések közt böngészve nagyon fontos az első benyomás, ha nem előnyös a nyitókép, zavaros a leírás vagy helyesírási hibák maradtak benne, akkor az érdeklődő megtekintés nélkül továbbgörget. A leírásba érdemes belecsempészni egy kis kreativitást is, amitől látatlanul is el tudjuk képzelni az ingatlan hangulatát. Az ingatlanos a szövegezésben is tud segíteni.


6. Adatbázissal és technikai háttérrel rendelkezik


Az ingatlanközvetítők a nyilvánosan elérhető hirdetéseken túl belső adatbázisokhoz is hozzáférnek. Technikai eszköztáruk pedig egyre fejlettebb. A mai modern technológia akár virtuális sétákat is lehetővé tesz.


7. Ért az értékesítéshez


Az évek és a rutin. Egy tapasztalt ingatlanközvetítő mögött több száz sikeres eladás áll. Ától cettig ismeri a teljes procedúrát. Kiváló meggyőző készséggel rendelkezik, ért az üzlethez, és ha megbízzuk, biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben képviselni fogja az érdekeinket.


8. Széles kapcsolatrendszere van


Az elkötelezett ingatlanközvetítő minden követ megmozgat, hogy eladja az ingatlanunk. Ha vásárlóként keressük meg, és tisztában van a preferenciáinkkal és a lehetőségeinkkel, akkor pedig addig megy, ameddig nem talál számunkra megfelelő ingatlant.


9. Motivált és sikerorientált


Az ingatlanos szakmailag és anyagilag is érdekelt abban, hogy el legyen adva az ingatlanunk. A jutalékon felül azonban egy igazi szakembernek más motiváció is vannak: eladóként jól járjunk, elérjük a kitűzött célokat pénzben és időben is; vásárlóként pedig megtalálja számunkra a legideálisabb otthont. Ahogy mondani szokás, akkor jó egy üzlet, ha az mindkét fél számára előnyös.


10. Mediátor szerepet tölt be


Az ingatlanközvetítő nevében nem véletlenül szerepel a közvetítés. A szakember tartja a kapcsolatot az eladó és a vásárolni szándékozók között. Egyeztet, tájékoztat, információkat ad át, ha kell konfliktust kezel. A lojális ingatlanos mindig elérhető, amikor szükség van rá, sőt a tranzakció után sem tűnik el.


+ 1 Életre szóló szakmai kapcsolat lehet
 

Egy jó ingatlanos olyan, mint egy megbízható orvos, vagy ügyvéd, akikhez generációkon át járnak a családok, és ha bármilyen ingatlan adás-vétel van, hozzá fordulnak. Az egyik legnagyobb elismerés egy ingatlanközvetítő számára, ha állandó ügyfelei vannak, akik még ajánlják is a barátaiknak, ismerőseiknek.