Ingatlanpiaci hírek

Kút bejelentés: így kerülhető el a bírság

2023-06-05
Elérkezett a kertek locsolásának ideje. Sokat spórolhat a költségeken az, akinek fúrt vagy ásott kút áll a rendelkezésére. Ugyanakkor a fúrt vagy ásott kutak tulajdonosainak idén van egy fontos kötelezettségük, elsősorban azoknak, akiknek engedély nélkül készítették ezt a vízvételi lehetőséget.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Kezdeményezniük kell a fennmaradási vagy épp a megszüntetési engedélyezési eljárást. A kút bejelentés határideje: 2023. december 31. Ha valaki nem az előírásoknak megfelelően jár el, az vízgazdálkodási bírságot kaphat. Minden típusú, mélységű és vízhozamú kutat be kell jelenteni. Akkor is, ha csak locsolásra használjuk vagy épp gazdasági célokra. Sokakkal előfordulhat, hogy nem tudják ki és mikor létesítette a kutat a kertjükben, van-e rá engedély, mert már így vették meg az ingatlant és nincsenek meg hozzá az iratok. Ez esetben a helyi jegyzőhöz kell fordulni, mert ő tudja megmondani, hogy rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal a kút és ő ad rá fennmaradási engedélyt is.

 

Ásott vagy fúrt kút bejelentés

 

Fontos tudni, hogy milyen típusú kúttal rendelkezünk, mert a fúrt kút bejelentéséhez szakemberre lesz szükségünk, aki elvégzi a helyszíni szemlét. Ezután pedig kitölti a megfelelő dokumentációt a jegyzőnek vagy a katasztrófavédőknek.

 

Ásott kútnál akár magunk is kitölthetjük a szükséges nyomtatványokat és beadhatjuk a jegyzőnek. De azért itt van kivétel is, pontosabban feltételek, amelyeknek meg kell felelni. Akkor végezhetjük magunk a dokumentációt, ha a kutunk nem érint karszt- vagy rétegvizet és nem vízbázisvédelmi védőterületen van. Nyilván nem tudhatjuk mindezt ránézésre egy kútról, ezért a védőterületről a helyi önkormányzat, az illetékes Vízügyi Igazgatóság vagy Katasztrófavédelmi Igazgatóság tud felvilágosítást adni. A karszt- és rétegvizek nagyon mélyen vannak, így az ásott kutak nem érik el. Fúrt kút esetében már előfordulhat, de általánosságban elmondható, hogy 30 méterig nem valószínű.

 

Mindezen túl feltétel, hogy évente kevesebb, mint 500 köbméternyi vizet vegyünk ki belőle, csak ivóvíznek és a háztartáshoz. Előírás még, hogy a kút olyan telken legyen, ahol épület is áll. A kérelmező pedig csak magánszemély lehet, aki egyébént a jegyzőtől szerezheti be a formanyomtatványt. Ha a felsoroltak közül valamelyik feltételnek nem felel meg a vízlelő helyünk, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérnünk a hivatalos eljáráshoz.

 

Abban az esetben, ha isszuk is a kút vizét, akkor be kell vizsgáltatnunk a minőségét, az előírások szerint egy erre akkreditált laboratóriumban.

 

Nincs költsége, vagy mégis?

 

Azt, hogy ásott vagy fúrt kutunk van, nagyon könnyű feltérképezni. A fúrt kút tulajdonképpen csak egy cső a földbe ásva, míg az ásott kút nagy átmérőjű gyűrűkkel halad a mélybe, amelynek anyaga lehet beton, tégla vagy terméskő.

 

A kút bejelentés és annak engedélyeztetése, netán megszüntetésének kérelmezése teljesen ingyenes. Ugyanakkor felmerülhetnek plusz költségek az eljárás alatt. Ilyen lehet az, amikor szakember segítségét kell kérnünk.

 

Amennyiben nem kút tulajdonosként nem teljesítjük a bejelentési kötelezettségünket, úgy magánszemélyként legfeljebb 300 ezer forintos bírságra számíthatunk.