Ingatlanpiaci hírek

Lakásra vagy felújításra tennél félre? Hamarosan már nem a párnacihába érdemes tenni

2023-04-28
Akár a korábbiakhoz hasonló támogatás mértékével indíthatsz náluk lakástakarékot hamarosan. Ennek most biztosan sokan fognak örülni!

Szerző: Vajnági Richárd

 

Életünk egyik legjelentősebb pénzügyi célja az lehet, hogy összegyűjtsük a saját ingatlan megvásárlásához szükséges önerőt. Az Erste Lakástakarék az OTP Lakástakarékot követően pár nap múlva, május 2-án elindítja lakás-előtakarokossági szerződéskötési lehetőségét.

 

Sokak örömére ismét lehet indítani lakástakarékot, a korábbiakhoz hasonló mértékű támogatással. Ezt a támogatást már nem az állam, hanem az Erste nyújtja ügyfeleinek, amit ma már kamatbónusznak neveznek.

 

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot az Erste Lakástakarék új módozatairól, amiben láthatod, hogy mi közül választhatsz majd. A mi meglátásunk szerint 8 éves futamidejű 30%-os lakástakarékra várhatóan nagyobb lesz érdeklődés, hisz a 4 éves konstrukció esetén fele akkora a kamatbónusz mértéke.

 

 

Korábbi időszakban is elsősorban mindenkit az érdekelt, hogy hogyan lehet elkerülni a számlanyitási díjat. Jelenleg a szerződéskötési díj az a szerződéses összeg 1%. Ezt a szerződéskötés esetén az első havi megtakarítási összeggel és számlavezetési díjjal szükséges megfizetni. Ez egy markáns kezdeti költséget jelent, bár már az első éves kamatbónuszból megtérülhet.

 

Nézzünk egy példát:

 

 

Egy 20 ezer forintos havi megtakarítás esetén a szerződéses összeg 5.9 millió forint, ami azt jelenti, hogy kedvezmény igénybevétele nélkül a számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%, azaz 59 ezer forint. Az Erste 8 éves konstrukciói esetén az éves befizetés 30%-át írja jóvá a pénzintézet a lakás-előtakaroskodó részére, így az első évi befizéshez további 72 ezer párosul, ami már fedezi is a számlanyitási díj mértékét.

 

Aki egy kicsit jobban figyel, még a számlanyitási díj is elkerülhető, ha...

 

Mint ahogy a 2017-es évek előtt is az ügyfelek keresték a kedvezményes számlanyitási lehetőségeket, előreláthatólag most is elsősorban ennek alapján fognak dönteni egy azonos 30%-os kamatbónuszos termék esetén. Az Erste Lakástakarék többféle lehetőséget kínál arra, hogy ne kelljen megfizetni a számlanyitási díjat. Ezt most összefoglaljuk neked:

 

Az Erste által meghirdetett számlanyitási akció 2023. május 2-től visszavonásig lesz elérhető. A résztvevők mentesülnek a számlanyitási díj megfizetése alól, de ehhez számos feltételt kell teljesíteniük. Vállalniuk kell, hogy a szerződést nem szüntetik meg a futamidő során, nem csökkentik a szerződéses összeget szerződésmódosítással, valamint nem ruházzák át vagy osztják meg más személlyel a lakástakarékot. A vállalt betétfizetést is pontosan kell teljesíteni: a teljes futamidő alatt legfeljebb 3 hónapig szabad elmaradni a betétek befizetésével. Az akció résztvevőjének engedélyeznie kell a reklámcélú megkereséseket.

 

Ezeken kívül egy további feltételt is teljesíteni kell az akcióhoz, melynek lényege, hogy valamilyen más pénzügyi termékkel (jelzáloghitel vagy babaváró hitel) is rendelkezi kell a lakástakarék-szerződés megkötésekor (vagy legkésőbb az azutáni 9 hónapon belül), vagy a szerződés aláíráával egyidejűleg újonnan nyitni kell a banknál egy lakossági folyószámlát. Kivételt képez ez alól a mennyiségi kedvezmény: akik 50 ezer forintos havi betétfizetésre szerződnek, ők kapcsolódó termék nélkül is részesülhetnek a számlanyitási díjkedvezményben.

 

Milyen időtartamra érdemes lakástakarékot indítani?

 

Korábban az ügyfelek, akár 10 éves futamidőre is indíthattak megtakarítást, most viszont erre nincs lehetőség. Jelenleg a 8 éves módozatra köthető legfeljebb, azaz 8 évre lehet bebiztosítani a 30% -os kamatbónuszt a megtakarítás mellé. Évek óta nincs ekkora mértékű "támogatás" a lakástakarékokhoz, emiatt ajánlott minél a két futamidő közül a hosszabbat, azaz a 8 éveset választani.

 

Meddig van lehetőség még 30% -os kamatbónusszal lakástakarékot indítani? Meddig szól ez a megtakarítási lehetőség?

 

Az biztos, hogy 2023. május 2-tól lehet az Erste banknál, akár 30%-os kamatbónusszal elindítani. Sajnos arról információ nincs, hogy ilyen mértékű kamatbónuszos lakástakarékot meddig lehet majd indítani, ezért javasolt, hogy minél hamarabb érdemes elindítani, nehogy lecsússzunk róla.

 

Ha most kötök LTP-t ennek a 30%-os kamatbónuszát elveheti-e az állam?

 

Ezt a támogatást nem az állam adja, sőt a korábban kötött lakástakarékok mellé kapott állami támogatás esetén sem vette el az állam a már meglévő szerződéssel rendelkező ügyfelek megtakarítása mellé járó támogatást. Csupán az új szerződésekre 2017. október végétől nem járt a támogatás. Ezt a támogatást viszont az Erste nyújtja ügyfeleinek.

 

Adószámhoz kötött a lakástakarék elindítása, mint korábban?

 

Szerencsére ez már nincs adószámhoz kötve, így akár több lakástakarék szerződéssel is rendelkezhetsz. Jelenleg 20 ezer és 50 ezer forint havi megtakarítási összeg között tudsz választani, viszont, ha szeretnél, akár több lakástakarékot is indíthatsz.