Ingatlanpiaci hírek

Válság idején sem torpan meg az új építésű lakások piaca

2023-01-20
Sokan vágynak új építésű ingatlanra, egy olyan lakásra, aminek ők lehetnek az első lakói. Mutatjuk, hogy a drága négyzetméterárak mellett hogyan lehet faragni a költségekből.

szerző: Végh Nóra Judit

Sorra nőnek ki az új építésű ingatlanok a földből, amely felveti a kérdést, ki az, aki egyáltalán meg tudja fizetni. Mégis folyamatosan indulnak az újabb beruházások, és végül gazdára lelnek a lakások. A KSH adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben 4484 új lakást vettek használatba – a csúcs egyébként 2020 év végén volt eddig 15343 lakással –, valamint 8269 építési engedélyt adtak ki.
 

Amikor a drágább lesz az olcsóbb


Az új építésű lakások minden évben drágulnak, amit az emelkedő építési alapanyagárak és munkaerőköltségek tovább tetéznek. Korábban elhíresült, hogy egymillió/négyzetméter áron kaphatók, kirívó példával élve, most már az előkelőbb kerületekben akár 2-3 millió forintba is kerülhet egy négyzetméter. Megvannak ugyanakkor az előnyei is az új építésű lakásoknak, amelyekkel érdemes kalkulálni a vásárlás előtt. Idén is marad az 5 százalékra csökkentett lakásáfa, amely jelentős kedvezmény a korábbi 27 százalékos áfához képest. Egy nettó 50 millió forint értékű lakásnál már nem mindegy, hogy 52,5 vagy 63,5 millió forint lesz a bruttó vételár.

Van néhány kritérium is, aminek meg kell felelni, például, hogy a kedvezmény kizárólag lakóingatlanokra érvényesíthető (üzlethelyiségre vagy garázsra nem), amit a kivitelezőtől vásárol meg a tulajdonos, és maximum 150 négyzetméter lehet a lakás.


Elérhető a teljes áfamentesség is, a CSOK keretében ugyanis ez az 5 százalékos áfa is teljes mértékben visszaigényelhető az államtól. Szintén segítség, hogy a CSOK által illetékmentességet is élvez a vevő, amely nagyban megkönnyíti a kiadásokat. Új építésű ingatlanokat a tervrajzról is vásárolhatunk, ha nem azonnal van szükségünk a lakásra, hanem tudunk éveket is várni és megbízunk a beruházóban, akkor akár milliókat spórolhatunk. A kivitelezők közt is nagy a verseny a vevőkért, így extra szolgáltatásokat is ajánlhatnak.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz? Ide kattintva ezt megtudhatod.


Energiaárak, korszerűség és befektetés


A mai elszálló energiaárak mellett az energiahatékonyság és a műszaki felszereltség is felértékelődött. A modern lakások már úgy készülnek, hogy megfelelő szigeteléssel és fűtési-hűtési rendszerrel vannak ellátva, amelynek köszönhetően rezsivédettek is, így hosszú távon kifizetődőbbek.


Az életünknek általában a legnagyobb befektetése és sokunknál legnagyobb anyagi ráfordítással járó célja az ingatlan vásárlás, így sosem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kinézett ingatlan értéke várhatóan mennyire értékálló.