Ingatlanpiaci hírek

Van-e esélye egy fiatalnak önerőből saját lakásra?

2023-01-17
Az albérlet és a hitelfelvétel közt őrlődnek azok a fiatalok, akik ingatlant szeretnének vásárolni. A magas árak és a rohanó infláció mellett egyre elérhetetlenebbnek látják a céljuk.

szerző: Végh Nóra Judit

Hiányoznak a piacról a lakáscélú megtakarítások, amelynek köszönhetően sokan az első lakásukat vették. A nyugat-európai országokban elterjedt a bérlési kultúra, Ausztriában vagy Dániában teljesen természetes, ha valaki akár egy életen át bérelt lakásban lakik. A magyarok viszont ragaszkodnak a saját tulajdonhoz, és befektetésként tekintenek az ingatlanra. Az emelkedő árak mellett sem csökkent a vásárlási kedv, sőt az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva, sokan úgy látják, hogy még mindig megéri most venni, mielőtt még drágább lesz. Lokációtól, mérettől és állapottól függően lassan már ötszörös áron vehetünk meg egy olyan lakást, mint tíz évvel ezelőtt, közben pedig inflálódik a pénz.

 

Albérlet vagy hitel?

 

Nagy a nyomás a fiatalokon, akik most indulnának el az életben. Ha már nem a családjuknál laknak, az egyik legfőbb dilemma, hogy albérletbe költözzenek vagy hitelt vegyenek fel. Racionális érv a hitel mellett, hogyha már így is, úgy is fizetni kell, akkor az a saját tulajdonba menjen. A hitelhez azonban indulótőke is kell, és ami még fontosabb, elköteleződés, hosszú évekre, vagy inkább évtizedekre, amit nem mindenki tud stabilan bevállalni, főleg ha egyedül van.

Az albérlet átmenetileg jó megoldásnak bizonyul, ám nagyon nehéz mellette félretenni, és egyre távolibbnak tűnhet a saját ingatlanhoz jutás. Pedig ez a legtöbb fiatalnak az elsőszámú célja a felnőtt életben, amire mérföldkőként tekintenek. Ha az aktuális minimálbér (bruttó 232 ezer forint) és átlagbér (bruttó 504 100 forint) adatokat összehasonlítjuk azzal, amilyen kínálat van az albérletpiacon, akkor arra juthatunk, hogy már egy kis garzon, de még egy szoba is luxusnak számít. Vannak, akiknek még így is jól megy a spórolás, és már van tartalékuk, de rettegnek attól, hogy mire eljutnak a nagy lépésig, már semmit sem fog érni, amiért dolgoztak.

 

Hiányzik a lakáscélú megtakarítás

 

A magyar kormány korábban támogatta a lakáscélú megtakarítást, amely 1997 és 2018 között, több mint 20 éven át egy sikeres megtakarítási modell volt, ami ösztönözte a magyarokat arra, hogy saját lakásra gyűjtsenek. A rendszer a fiatalok számára is átlátható volt, akik aprópénzből tudtak otthonra gyűjteni. Egy 10 éves futamidejű, 20 ezer forintos havi megtakarítási összegű szerződés esetén az állami támogatás a 720 ezer forintot is elérte. A magyar lakosság 13 százaléka rendelkezett lakáscélú megtakarítással, így mondhatni rendkívül népszerű volt.

 

Az utolsó pillanatokban bankfiókokban, lakástakarékpénztári értékesítőknél sorakoztak az ügyfelek, megrohamozták a pénztárakat, de a kávézókban, és az utcán is, gyakorlatilag mindenhol kötötték a lakásszámlát, hogy még részesüljenek a 30 százalékos állami támogatásból. A támogatás megszüntetésének hírére egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az ügyfelek 20 százaléka azonnal nyitott még plusz lakástakarékot, családtag adószáma bevonásával, hogy ne maradjon le a lehetőségről. Pár óra leforgása alatt ezres nagyságrendű lakásszámla szerződést készítettek.

 

A párnaciha helyett legtöbben ilyen formában spóroltak lakásukra. Más lehetőség nem volt az első ingatlan megvásárlására (és most sincsen). A lakás-takarékpénztárnak azóta sem lett garantált hozamú alternatívája, nagyon sokan hiányolják.

 

Milyen lehetőségek vannak most?

 

Lakáscélú állami támogatások most is vannak, ám ezek elsősorban a családosokat vagy a gyermekvállalás előtt álló házaspárokat célozzák meg, amiből az egyedülálló fiatalok kimaradnak. Azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek, viszont vannak jó lehetőségek az ingatlanvásárláshoz. A babaváró hitellel akár 10 millió forint is felvehető kamatmentesen, ha 5 éven belül gyermek születik a családba, a harmadik gyermeknél pedig már elengedik az egész tartozást. Egészen fiatalon, 18 éves kortól, némelyik banknál 23 éves kortól igényelhető. Ide kattintva megtudhatod, hogy jogosult vagy-e a babaváróra vagy sem.  A CSOK 600 ezer és 10 millió forint között felvehető vissza nem térítendő támogatás. A CSOK kamattámogatott lakáshitel felső határa pedig 15 millió forint. A támogatásokat – amelyek kombinálhatók is egymással – meghosszabbították, és idén is elérhetőek lesznek. Amennyiben kíváncsi vagy a CSOK pontos feltételeire és szeretnéd tudni, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz, úgy ide kattintva ennek is utánajárhatsz.

 

CSOK kalkulátor

Babaváró kalkulátor