Ingatlanpiaci hírek

Ingatlanvásárlás: mutatjuk, milyen költségek várhatók még a vételáron túl

2023-02-07
Az ingatlanvásárlás már önmagában is elég nagy tétel, és ha összespóroltuk az összeget, megkaptuk a hitelt, még közel sem ért véget a fizetendők sora, amire nem árt előre felkészülni.

szerző: Végh Nóra Judit

1. Illeték


Aki ingatlant vásárol, annak vagyonszerzési illetéket kell fizetnie, amelynek mértéke a vételár négy százaléka. Egy átlagos 30 millió forintos garzon esetében is ez már 1,2 millió forint plusz költséget jelent, és minél értékesebb az ingatlan, annál többet kell utána fizetni. Ingatlanvásárlás előtt tudatosan be kell tervezni, hogy az illeték költsége akár több millió forint is lehet. Az illetéket általában nem lehet elkerülni, de vannak kivételek. Illetékmentes a vásárlás, ha családon belül történik, és akkor is, ha csokot vesznek igénybe. Csökkenthető az illeték mértéke, ha a vevő frissen adta el (három éven belül) másik ingatlanát, vagy rövidesen (egy éven belül) tervezi eladni. Kevesen tudják, de az első lakástulajdonok kérhetnek illeték részletfizetési kedvezményt is, így nem egy összegben, hanem kamatmentes havi részletekben teljesíthetik a fizetési kötelezettséget.


2. Ügyvédi költség
Ha már minden forintunkat is beletettük az ingatlanba, a célegyenes felé tartva számolnunk kell azzal, hogy nem mehetünk üres kézzel az ügyvédhez sem. Ingatlan adásvétel esetén az ügyvédi költség a vásárlót terheli, de ő is választhatja meg, hogy melyik szakembert kéri fel a szerződés elkészítésére és hitelesítésére. Az ügyvédi díj mértéke nincs jogszabályba foglalva, egyéni megállapodás kérdése, de jellemzően a vételár 0,5 százalékával, olykor magasabb értékkel érdemes kalkulálni, ami több százezer forint kiadást is jelenthet. Az ingatlan nyilvántartásba vételének is van díja, amit földhivatali illetéknek neveznek. Ezt is általában az ügyvéd vagy a közjegyző intézi, és csupán egyszeri 6600 forintos tételről van szó.

3. Felújítás

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha kulcsrakész ingatlanhoz juthatunk, ahová gyakorlatilag azonnal beköltözhetünk, talán még bútorozva, elektronikai eszközökkel is felszerelve vesszük át. Sok esetben azonban egy kedvezőbb vételár velejárója, hogy idővel fel kell majd újítani a konyhát, a fürdőszobát, esetleg annál, mint egy tisztasági festés, komolyabb beavatkozásokra is szükség van, a nyílászárók cseréjétől kezdve, a fűtés rendszer vagy a tető felújításáig. Főleg nagyobb házak esetében rendkívül tudatos tervezésre van szükség, különben az évek során észrevétlenül szivárognak el a milliók, és nem biztos, hogy értékben is annyit növekedne az ingatlan, mint amennyit belefektetnénk. Persze a felújításnak is megvannak a maga előnyei, ha a saját ízlésünkre formálhatjuk az otthonunkat.

 

Szeretnéd tudni, hogy várhatóan jogosultak vagytok-e a CSOK-ra? (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) Amennyiben igen, a lenti kalkulátor segítségével gyorsan megvizsgálhatod. Amennyiben a CSOK-hoz tartozó kedvezményes hitelt is szeretnéd igényelni, úgy akár abban is segít neked a Bankmonitor csapatba, mindezt díjmentesen.