Ingatlanpiaci hírek

Hitelfelvétel előtt állsz? – ezeken a lépéseken fogsz végigmenni

2023-02-10
A lakáshitel évekre, vagy inkább évtizedekre szóló döntés. A mai ingatlanárak mellett szinte megkerülhetetlen, hogy képben legyünk a feltételekkel.

szerző: Végh Nóra Judit

Cikksorozatunk első részében azt térképezzük fel, hogyan lehetünk jogosultak a hitelhez, és mit néznek a bankok. Pontról pontra pipálhatjuk, aminek megfelelünk.


Lakáshitelt 18 éven felüliek vehetnek fel, a felső korhatár pedig 70 év körül van, attól függően, hogy hány évre szól a hitel. Fontos, hogy bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, nem lehet köztartozásunk, és nem szerepelhet rólunk negatív információ a bankok adatbázisában, a Központi Hitelinformációs Rendszerben.


A pénzintézetek értelemszerűen tudni szeretnék, hogy milyen jövedelemmel rendelkezünk, képesek leszünk-e visszafizetni a hitelt. Persze bármikor bejöhet egy munkahelyváltás, a bankok csak a hitelfelvétel előtti státuszt mérlegelik. A legjobb eséllyel azok indulnak, akik alkalmazottként havonta rendszeres és kiszámítható fizetést kapnak a munkáltatójuktól, és a próbaidőn már biztosan túl vannak, szerencsés esetben évek óta ugyanott dolgoznak, nem állnak éppen felmondás alatt. Vállalkozók is vehetnek fel hitelt, ha stabil jövedelmet tudnak felmutatni. Beszámíthatók még a bónuszok, a cafeteria, a családtámogatások, a nyugdíj, az osztalék, de még az ingatlanbérbeadás is.

 



Arra számítsunk, hogy ezek az adatok nem bemondásra történnek, a bankok kérni fognak egy igazolást a munkahelyünktől, fel is hívhatják őket, és többhavi bankszámlakivonatainkat is átnézhetik a hitelelbíráláshoz, amiből ki fog majd tűnni, hogy mennyire vállalható nekünk ez a teher. Érdemes már tudatosan készülni erre, és legalább minimális pluszban zárni a hónapokat. Amennyiben adóstársat is bevonunk a projektbe, úgy nála is meg fogják vizsgálni ezeket a feltételeket. Lehetetlent azonban nem várhatnak el tőlünk a bankok, erről jogszabály is gondoskodik, hogy jövedelemarányos legyen a törlesztőnk, ez több tényezőtől is függ, de jellemzően nem lehet magasabb, mint a fizetésünk fele, van ahol már a harmadát sem engedik.


Amit még érdemes tisztázni, hogy a lakáshitel a jelzáloghitelek közé tartozik, tehát vagy a megvásárolni kívánt ingatlanra vagy egy másikra jelzálogot fog tenni fedezetként a bank. A hitelfelvételhez szükségünk lesz önerőre is, és érdemes minden lehetőséget megvizsgálni, hogy milyen lakáscélú támogatásokra is kedvezményekre vagyunk jogosultak.