Ingatlanpiaci hírek

Az esztétikus hirdetési képek titka - Ingatlan fotózás tippek

2023-05-17
Megfelelő fotók nélkül csak féllábú óriás lehet az ingatlan hirdetés. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen képeken mutatjuk be az eladó lakást vagy épületet. Esztétikus fotókkal kitűnhetünk a tömegből és sok leendő vásárlónak kelthetjük fel az érdeklődését.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Vagyis gyorsabban eladhatjuk az ingatlanunkat. Miként legyenek ilyen fotóink? Magunk is készíthetünk kiváló és szép képeket, ám ehhez nem árt néhány aranyszabályt betartani, íme a leghasznosabb ingatlan fotózás tippek. 

 

Már egy jobb mobiltelefonnal is lehet kiváló fotókat készíteni az ingatlan hirdetéshez, nem kell hozzá feltétlenül profi felszerelés. Érdemes azonban nagyvonalúan bánni az elkészített képek mennyiségével azért, hogy legyen miből választani. Soha nem használjunk homályos képeket.

 

A fotózás alatt ne feledjük, hogy a vevő azt szeretné megtudni a felvételekből, hogy milyen állapotban van az ingatlan kívül és belül, valamint miként tudja majd berendezni, esetleg átalakítani a saját ízlésére. Az ingatlan fotózás tippek előtt még azt is fontos tudni, hogy a kattintások előtt vannak még elengedhetetlen feladataink.

 

Fotózás előtt

 

Mielőtt fotóznánk, fel kell készítenünk a helyiségeket az eseményre. A puszta takarítás és rendrakás ezúttal kevés. Minden személyes tárgyat, díszítést és fotót el kell pakolni. A szakemberek ezt úgy hívják: a tér személytelenítése. Például a fürdőszobában ne legyenek elől a fogkefék, tusfürdők és egyéb kozmetikai szerek. A konyhában legyen üres a pult és az ebédlőasztal is. Fűszereknek, olajoknak és a kisebb háztartási gépeknek sincs helye a fotón. Szétdobált ruháknak, papucsoknak esküvői fotóknak is távozniuk kell a nappaliból. A könyvespolcokon se hagyjunk dísztárgyakat, legfeljebb a könyveket. Az előszobai fogason se lógjanak kabátok, sálak és sapkák, a levetett cipőknek is a szekrényben a helyük.

Amennyire lehet szüntessük meg a zsúfoltságot, mert az optikailag kicsinyíti a teret a fotókon. Az elkészült képeken ne legyen senki, még háziállat sem.

 

Amennyiben vannak apróbb hibák, mint például egy leszakadt szekrényajtó vagy lógó vezeték, netán egy jól látható folt a falon, azt mindenképp érdemes megjavítani.

Sokat dobhat a fotón, ha van rajta növény. Elhelyezhetsz egy csokor virágot a komódon, ebédlő asztalon vagy a konyhapulton is. De egy szebb cserepes virág is hasonló hatást tud elérni a konyhapulton, fürdőszobában vagy a hálóban.

 

Az ingatlan fotózás tippek között szerepel az is, hogy az épület külsejéről, bejáratáról, kertjéről, teraszáról, erkélyéről és környezetéről is javasolt fotókat készíteni. Még akkor is, ha társasházi lakásról van szó. Ilyen esetben ezeket a helyszíneket is érdemes átnézni és szükség esetén egy kicsit “megigazítani”. Például összesöpörni a lehullott faleveleket, megmetszeni a sövényt, elpakolni az erkélyről a felmosó vödröt vagy épp eltenni a kerti szerszámokat a helyszínről.

 

Ingatlan fotózás tippek: így készülhet esztétikus felvétel

 

Az előkészítő munkálatok után kezdődhet a fényképezés. Első alapszabály az, hogy igyekezzünk az egész helyiséget egyben lefotózni. Látszódjanak az ajtók és ablakok, így az alaprajz alapján könnyen elképzelhető lesz az érdeklődők számára a lakás elosztása. Fontos, hogy ne a bútorokat fotózzuk! Lehet, hogy büszkék vagyunk rá és szerintünk nagyon szép, de a vevőt nem ez érdekli. Elsősorban a nyílászárók-, a falak-, és a padló állapota fontos a hirdetés megtekintőjének. Azt szeretné eldönteni a fotók alapján, hogy miként tudja majd a saját ízlésére és kényelmére szabni majd az adott helyiséget. Fel kell-e újítani vagy a jelenlegi állapotában is tudja-e használni. Ezekre a “kérdésekre” kell a fotóknak válaszolnia.

 

A fényekről sem szabad megfeledkezni. A legjobb, ha annyi természetes fény van a helyiségekben, amelynél remekül lehet fotózni. Soha ne fotózz ablakkal szemben, mert így a szoba sötétnek hat majd. Ha nincs megfelelő természetes fény, akkor nincs mit tenni, fel kell kapcsolni a villanyokat. A vakut csak a legvégső esetben használjuk, mert természetellenes hatást kelt.

 

Gondoljuk át a lakás vagy ház előnyeit és azokat mindenképp örökítsük meg. Ilyen lehet a remek kilátás, szép kert, autóbeálló, medence, téli kert vagy erkély, terasz. Minden helyiséget fotózzunk le, semmit ne hagyjunk ki, mert a leendő vevő mindenre kíváncsi. Ha van, a padlástérre is. A mellékhelyiségben úgy készüljön felvétel, hogy a WC teteje le van csukva.

 

Örökítsük meg társasházi lakás esetén a folyosót, kaput és az épületet is. Azt is megmutathatjuk, hogy hol lehet parkolni, mert manapság ez is nagyon fontos információ.

Mindezek után pedig még egyről nem szabad megfeledkezni, bár ez kicsit túlmutat az ingatlan fotózás tippek keretén, de az alaprajz is nélkülözhetetlen a fényképek között. Mindenképpen fel kell tölteni egyet.