Ingatlanpiaci hírek

Vályogház előnyei: ismét reneszánszukat élik, de mit tudnak?

2023-07-10
A környezetvédelem fontossága ismét életre hívta a már kihalóban lévő vályogházakat. Nem csak a régiek felújítása lett népszerű, hanem az újak építése is. Hosszú a lista, ha a vályogház előnyei kerülnek szóba, de azért hátrányai is akadnak.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Ám ezekre van válasz a modern technika segítségével. Így bárki nyugodt szívvel bele vághat mind egy régi felújításába, mind egy korszerű új építésébe.

 

Nagyszüleink, dédszüleink korában nem volt ritka az agyagból készült ház. Fa födémmel és nádtetővel álltak sorban a magyar falvakban. Létezett a vályogvető mesterség is, amely mára kihalt, csupán egy-két mester akad még, aki tudja a szakma minden csínját-bínját. Pedig a vályogból készült házak minden tekintetben környezetbarát technikával készülnek és harmóniában vannak a természettel.

 

A vályogház előnyei

 

Fénykorában és most is a vályog javára lehet írni, hogy az alapanyag helyben megtalálható, így nem kell hosszasan utaztatni messziről az építési telekre. Egyszerűen legyárthatók a vályogtéglák, nem kellenek hozzá bonyolult, drága és környezetszennyező gépek, eszközök. Az anyag rugalmas, erős és tartós. A rovarok sem szeretik.

 

A vályogház előnyei közt felsorolandó, hogy kitűnő a szigetelő képessége mind a forró nyarakon, mind a hideg teleken. Ebből következik az is, hogy a fűtési számlánk biztosan sokkal alacsonyabb lesz, mint más ház esetében, de klíma beszerelésére sem lesz szükség, így az árammal is takarékoskodhatunk.

 

A vastag falak biztosítják az egyenletes és optimális páratartalmat is, amely igen jót tesz az egészségünknek. Az sem elhanyagolandó, hogy tűzálló a vályog.

 

Minden természetes építőanyagot felhasználhatunk a vályogházunk építésekor, így maximálisan környezetbarát épületük lehet. A vályog újra felhasználható, mert száradás után vízzel elkeverve újból alakítható. Így, ha akár egy részét vagy az egészet újjá akarjuk építeni, akkor az alapanyag már adott, csak egy kis víz kell hozzá. De a legrosszabb esetben sem kell sittszállítót hívni, ha lebontjuk, mert teljesen természetes anyag.

 

Egyetlen ellenség

 

A vályogház előnyei mellett, amely nem kevés és nem kis jelentőségű, azért egyetlen hátránya is akad. Pontosabban egyetlen ellensége van, ez pedig a víz. Építésénél ezért a megfelelő szigetelésre ügyelni kell az alapoktól kezdve a lábazaton át a tetőig.

 

Ugyanerre kell helyezni az elsődleges hangsúlyt egy régi vályogház felújításánál is. Csak a megfelelő vízszigetelés után javasolt a többi átalakítást, korszerűsítést elkezdeni. A nem megfelelő szigetelés ugyanis a falak felázásához, a vakolat és festék pergéséhez, dohosodáshoz vezet. A szigeteléshez tartozik a megfelelő nagyságú tető kialakítása is, amely megvédheti a falakat az esőtől és hótól.

 

Mivel a vályog falak “levegőznek”, így az sem mindegy milyen festéket kenünk a falakra, csak olyat szabad, amely nem tömíti el a pórusokat. Ugyanezen okból a padló kialakítása is elsősorban természetes anyagokkal javasolt.

 

A vályog száradás után összemegy egy kicsit, így repedések jelennek meg a falon. Ennek nagyságát és gyakoriságát lehet csökkenteni különböző technikákkal az építés folyamán.

 

Hogyan válasszak?

 

Ha nem építeni, hanem inkább felújítani szeretnél egy régebbi vályogházat, az sem lehetetlen. Elsőként érdemes tájékozódni erről az építési technikáról, alapanyagról. Választani pedig csak nagyon körültekintően szabad. Alaposan szemügyre kell venni, hogy a telken ahol áll a megmentendő épület, milyen összetételű a talaj. Van-e talajvíz a közelben. Fontos a csatornázottságot is tisztázni és az épület lábazatát is meg kell vizsgálni.

 

Ha felázott, utólagos szigetelésre lesz szükség. Az sem előnyös, ha a közelben folyó vagy tó helyezkedik el. Mindezeket azért kell áttekinteni, hogy a legnagyobb ellenségétől, a víztől meg tudjuk óvni a házat. A tető és az ereszcsatorna állapota is pont ugyanezen okból fontos.

 

A felújítási munkálatokhoz nem könnyű megfelelő szakembert találni, de nem lehetetlen küldetés. Mi több, vannak már olyan lehetőségek, ahol magunk is megtanulhatjuk az alapokat. Így könnyedén és főleg takarékosan nekikezdhetünk a felújításnak. Kellő elszántsággal lehet egy hangulatos, környezetbarát, olcsón fenntartható otthonunk.