Ingatlanpiaci hírek

Önerő lakáshitelhez - nem csak pénz lehet

2023-06-05
Az ingatlanok árai drámaian nem mentek lefelé, így sokaknak csak a kölcsön adhat reményt arra, hogy saját otthonuk legyen. Ilyen esetben pedig szükséges önerő a lakáshitelhez, amelynek összegyűjtése sok időbe telhet. A jó hír az, hogy nem feltétlenül szükséges évekig takarékoskodni és készpénzt használni önerőként.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Az egyik legkézenfekvőbb dolog, ha lakástakarék pénztári befizetésekkel próbáljuk összespórolni a hitelhez szükséges beugrót. Így csupán néhány év alatt meg lehet a vágyott összeg. Ismét lehet a korábbi állami támogatás mértékéhez hasonló kamatot elérni, így érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Mivel egy személy több számlát is indíthat, így csak az szabhat határt a céljaidnak, hogy havonta mekkora összeget tudsz rászánni.

 

Annak is érdemes utána nézni, hogy a munkahelyeden milyen lakás célú vissza nem térítendő támogatást kaphatsz, esetleg dolgozói hitelt. A helyi önkormányzatoknál is javasolt érdeklődni, hogy milyen támogatást adhatnak.

 

De az önerő lehet más megtakarításból is, mint például bármilyen kötvény, részvény, értékpapír, állampapír, de speciális esetben életbiztosítás is. Nyilván ezeket készpénzre kell váltani és úgy használhatók fel.

 

Amennyiben építkezel, úgy a már megvásárolt építőanyag is lehet önerő, sőt a már elvégzett munka értékét is beszámítják. Hátránya az, hogy a hitelt csak akkor folyósítják, ha felhasználtad az önerőt, vagyis beépítetted az alapanyagokat.

 

Önerő lakáshitelhez: családtámogatások

 

Bűvös kifejezés lett a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely egy vissza nem térítendő támogatás lakásvásárláshoz és lehet belőle önerő lakáshitelhez. Az összege legfeljebb 10 millió forint lehet. A felvehető CSOK mértéke attól függ, hogy mekkora ingatlant vásárolnánk és ehhez mennyi gyerek születését vállaljuk be. A már meglévő csemetéket is beleszámolják a vállalásba. Fontos tudni azt is, hogy a CSOK-hoz nagyon kedvező kamatozású hitelt is fel lehet venni és ennek mértéke is függ a fenti feltételektől. Ugyanakkor a hitel összege már nem használható fel önerőként, ráadásul ronthatja a hitelképesség megítélését is a bankoknál. Mi több, vannak olyan bankok is, ahol nem fogadják el önerőként.

 

A Babaváró hitelt is önerőként lehet felhasználni. Eléggé kacifántos feltételei vannak, hogy mikor és mennyit kell törleszteni, így ennek érdemes részletesen utána nézni. Egy biztos, amennyiben nem születik meg a bevállalt gyermek vagy akár több is, akkor bizony a kapott kamattámogatást és még büntető kamatot is vissza kell fizetni a teljes hitel összegén kívül.

Bár szabad felhasználású személyi hitelt is fel lehet használni önerőként, de a hitelképesség vizsgálatnál azt is figyeli a bank.

 

Önerő nélkül?

 

Az is lehetséges, hogy nem kell önerőt felmutatni a banknak a lakáshitelhez. Ezt úgy lehet elérni, ha két ingatlan ajánlunk fel. Ehhez persze mindkettőnek meg kell felelnie az adott bank előírásainak, elvárásainak. Fontos tudni, hogy hitel folyósítása esetén mindkét ingatlanra jelzálog kerül. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez esetben is vizsgálja a bank, hogy mekkora a jövedelmed és ettől is függhet a hitel folyósítása.