Ingatlanpiaci hírek

Albérlet keresés nyáron - miért most keress új otthont?

2023-07-05
Azokban a kerületekben, amelyekben egyetem működik, nem egyszerű az albérlet keresés nyáron. Elsősorban a felsőoktatási ponthatárok bejelentése után magasabb sebességbe kapcsol a kiadó lakások piaca, mert sokan így szeretnék megoldani a lakhatásukat, ha nem kaptak kollégiumi férőhelyet. Idén július 26-án hirdetik ki, hogy mely felsőoktatási intézménybe, mennyi ponttal lehet bejutni.

szerző: N. Kovács Barbara

 

 

Így, ha albérletet keresel, még most érdemes lépned.

 

A bérelt lakások ára nem igazán mutat eddig csökkenést. A megfelelő otthon megtalálását pedig jelentősen megnehezítheti az, amikor a gólyák is beszállnak a keresésbe, idén július 26-a után. Mivel mindenki szeretné megtalálni a legjobb megoldást, így mindez kihatással lehet más, akár peremkerületekre is Budapesten. De vidéken is hasonló a helyzet, vagyis az oktatási intézményekhez közel eső ingatlanok bérleti díja magasabb, nehezen alkudható, miután biztosan lesz rá igény. Míg a távolabbi lakások díja kevesebb is lehet. Az sem segít sokat annak, aki nem diák és az albérlet keresés nyáron szakadt a nyakába, hogy a tulajdonosok közül sokan úgy időzítik a kiadást, hogy az éppen a ponthatások kihirdetése utánra essen. Ezért sok bérleti szerződés évfordulója.

 

De mindezeket figyelembe véve, mégis érdemes még a felvételi pontok közzé tétele előtt alaposan körül nézni és keresgélni a kiadó lakások között. Ennek oka az, hogy ilyenkor nagyobb lehet az esély arra, hogy olyan helyen is találhatunk otthont magunknak, ahol augusztusban már a leendő bérlők egymásnak adják a kilincset és esélyünk sem lehet. Ugyanis hiába a nagy kereslet, ha az határidőhöz kötött. A lakástulajdonosnak pedig az a legrosszabb, amikor üresen áll az ingatlana, mert addig csak költséggel jár a haszon helyett. Így minél előbb talál új lakót, annál gyorsabban lesz bevétele. A gyorsaságra való tekintettel még akár egy kis alku is bele férhet.

 

Ha van házi kedvenced, akkor tudod, hogy az nehezítő tényező. Vele azonban az albérlet keresés nyáron, mielőtt a diákok is elkezdenék, könnyebb lehet.

 

Így lehet még olcsóbb az albérlet keresés nyáron

 

Érdemes néhány szempontot megfontolni, ha az elsődleges tényező a bérleti díj. Ilyen esetben előnyös lehet például a peremkerületekben vagy az egyetemektől távolabb lakóhelyet keresni. De az is csökkentheti a költségeket, ha nem egy frissen felújított lakást veszünk ki. Így akár abban is megállapodhatunk a tulajdonossal, hogy magunk finanszírozzuk az apróbb javításokat, “szépészeti beavatkozásokat”, amelynek értékét lelakjuk. Így mindenki jól jár, te azért, mert nem kell egyszerre nagyobb összeget kifizetned, a tulajdonos pedig azért, mert egy szebb és jobban kiadható lakást kaphat vissza.

 

A tulajdonosoknak az a legideálisabb, ha találnak egy olyan bérlőt, aki hosszú távra költözik be az ingatlanukba. Így biztosan nem lesz üresjárat, mindig lesz bevételük. Vagyis, ha több évre szerződsz, te is jobban járhatsz. Nem csak azért, mert biztosan lesz fedél a fejed felett, hanem azért is, mert mindezt a bérleti díjban is érvényesítheted.

 

Az is faraghat az áron, ha bútorozatlan lakást veszel ki. Sok tulajdonos nem szeret a berendezéssel bajlódni. Az is előfordulhat, hogy hiányzik a bérleményből egy-egy háztartási nagygép. Ez is csökkentheti a bérleti díjat. Ezek esetében olyan megállapodást is köthetsz, mint a felújításnál, hogy megveszed és lelakod az árát és költözésnél hátra hagyod.

 

Az is megoldás lehet, hogy valakivel közösen vesztek ki egy nagyobb lakást, ahol mindenki kényelmesen elfér és a költségek is megoszlanak. Ugyanígy te is társulhatsz szobabérlőként egy lakásba.

 

Egyet azonban sose felejts el: a várható rezsiköltséget kideríteni. Legjobb módja, ha kérsz számlákat, mert abból láthatod, hogy mekkorára rúghat az összeg. Azt se feledd, hogy a tulajdonosok két- vagy három havi bérleti díjnak megfelelő kauciót várnak tőled.