Ingatlanpiaci hírek

Pörög a panelpiac, na de miért?

2023-01-31
A panelok forognak most a leggyorsabban a piacon. Az eladók biztosak lehetnek abban, hogy hamar új gazdára talál a lakásuk, a vevők szemében pedig felcsillant a remény, hogy idén végre megállni látszik a drágulás.

szerző: Végh Nóra Judit

Sokan energiatakarékossági megfontolásból döntenek a korszerű panelok mellett.


Reneszánszukat élik a panelok! Míg korábban alulreprezentáltak voltak, most kezdik visszanyerni a presztízsüket a téglával szemben. A panelokhoz még mindig kedvezőbb áron lehet hozzájutni, és a négyzetméterárak még a legfelkapottabb fővárosi kerületekben sem érik el a millió/négyzetmétert, a vidéki nagyvárosokban pedig átlagosan félmillió forintos négyzetméterárakkal számolhatunk.


Trendi a panel
 

Egyre többen vannak, akik szívesebben választanak ugyanazért az összegért egy 50 négyzetméteres, külön helyiségekkel és több szobával rendelkező panelt, mint egy 30 négyzetméteres egylégterű garzont. A kisgyermekes családok körében is népszerűek a panelok, hiszen már használt lakásokra is felvehető a CSOK. Kedvezőek a fenntartási költségek is, a fiatal panelok esetében még kevesebb karbantartási probléma adódik, mint az öregebb téglalakásoknál. Általában olcsóbb a közösköltség és a rezsi is, kifejezetten a távhős ingatlanokban, és még az is számít, ha gáz helyett villanyt használnak.
 

Gyors adásvétel


Aki éppen a panelja eladását tervezi, jó esélyekkel vág neki, hiszen ezek a lakások most a legkelendőbbek a piacon. Biztos, hogy nem kell éveken vagy hónapokon át küszködni velük, akár néhány héten, sőt nagy szerencsével akár néhány napon belül eladhatók, ha komoly szándékú, készpénzes vevő – például aki szintén most adta el a lakását –, bukkan fel a láthatáron. Most már a hitelelbírálások is kevésbé bürokratikusak, egyre gördülékenyebben működnek, így nem kell sokat várni a pénzhez jutáshoz. A panel a most vásárolni szándékozóknak is jó választás lehet, nagy a merítés, van miből válogatni és mivel most éppen megtorpant a drágulás, nyugodtabb körülmények között lehet belevágni, mielőtt újra fellángol az ingatlanpiac. A panelra is tekinthetünk befektetésként, mert hamarosan értékesebbé válhat az ingatlan.