Ingatlanpiaci hírek

Melegen öltözve próbál rezsit csökkenteni a magyar

2022-12-28
Hűvösebb lakásokban és félig lezárt házakban telelnek most sokan, minden tizedik honfitársunk melegebb ruhát vesz fel otthon, és minden ötödik energiatakarékos izzókra cserélte a régit.

forrás: VG.hu / ingon.hu

 

Szigetelésre költeni csak minden tizedik eladó ingatlan tulajdonosa tervez, egyelőre többségében a tavalyi áram- és gázátalány összegét fizetik.

 

Meglepő eredményt hozott a pénzügyi tudatosság tekintetében az ingon.hu ingatlanmarketinges társaság felmérése, amelynek keretében több mint 800 lakás és ház tulajdonosát kérdezték az ingatlanok fogyasztásáról, a rezsicsökkentés gyors, valamint hatékony lehetőségeiről. 

 

A Világgazdaság számára készült eladói motiváció-kutatás szerint az egyik legkisebb arányban tervezett lépés a ház szigetelése, amire a tulajdonosok kevesebb mint tizede szán pénzt. Aki pedig mégis költ rá, csakis azért teszi, hogy piacképesebb, egyáltalán eladható legyen az ingatlana, másrészt meg úgy van vele, hogy ha mégsem tudja eladni a házát, legalább csökkenni fog az energiaigénye.

 

Egyelőre az ingatlantulajdonosok csaknem 40 százaléka nem tud jobb megoldást, mint az eddigieknél alacsonyabb hőmérsékletre felfűteni az otthonát. 

 

Mint Vajnági Richárd, az ingon.hu ügyvezetője fogalmazott, a korábban jellemzően 22–23 Celsius-fok helyett idén télen 19, de maximum 20 fokot tartanak. Elterjedt módszer még a melegebb ruha felvétele otthon a fűtés és az energiatakarékos, korszerű izzók az áramszámla csökkentése érdekében.

 

Igazán fontos üzenetnek azonban az átalánydíjak kalkulációját tartja a felmérés kapcsán Vajnági.

 

"Megdöbbentő, hogy milyen sokan fizetnek továbbra is olyan összegű átalányt, mint tavaly, és nem számolnak azzal, hogy a túllépést miből finanszírozzák"

 

 mondta az ingon.hu ügyvezetője. A tavalyi és a most téli fűtés- és villanyszámla kapcsán a nagy többség minimálisan eltérést vélelmez a kettő között, noha az átlagfogyasztás túllépéséről, és annak költségéről sokat hallhatott már.

 

Elodázzák inkább sokan a várható plusz költség megfizetésének problémáját, mintsem több részletben, előre befizetnék azt. 

 

Az eladó ingatlanok 80 százaléka a múlt évezredben épült, csaknem 40 százalék a hetvenes-nyolcvanas években, vagyis a Kádár-kockák korában. Mindez azt jelenti, hogy túlnyomórészt korszerűtlen, szigetelésre szoruló épületek vannak a piacon. A fűtési módok között pedig toronymagasan a gázkazán vezeti a listát, jelentősen leszakadva következik utána a vegyes tüzelésű az ingon.hu felmérése szerint.

 

Az elektromos fűtőpanel és a hűtő-fűtő klíma csak kiegészítő, úgynevezett rásegítő fűtésként jelenik meg az említettek között. A házközponti és a távfűtéses eladó lakások között egyaránt fele-fele arányban vannak a mérhető fűtésűek.