Ingatlanpiaci hírek

Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik egy energiatakarékos otthon

2023-06-02
A mai energia árak mellett nagyon is fontos az ingatlanunk korszerűsítése. Amellett, hogy mindezzel jót teszünk a pénztárcánknak, mert kevesebb lesz a rezsiköltség, a természetet is védhetjük. Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy energiatakarékos otthon, mire ügyeljünk, ha ilyen lakást vagy házat vásárolnánk.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Minden ingatlan adásvételi szerződés kötelező eleme az épület vagy a lakás energetikai vizsgálata. Ugyanakkor azt már előre érdemes tisztázni, hogy a kiszemelt lakhelyünk mennyire spórol az energiával.

 

Az igazán hatékony energiatakarékos otthon első ismérve, hogy tetőtől talpig, pontosabban aljzatig, szigetelt. Így sehol nem szökhet meg sem a meleg, sem - nyáron - a kellemes hűvös. Ennek érdekében nem csak a falai vannak ellátva jól szigetelő anyaggal, hanem a padlástérben a födém is. Ezek mellett korszerű nyílászárókat szereltek be, amelyek szinte hermetikusan záródnak. Az aljzatszigetelés teszi teljessé a képet. Ugyanis, ha a felsoroltak közül egy is hiányzik, úgy nem teljes a hatékonyság.

 

Mindez nem csak az újépítésű ingatlanoknál lehet elvárás, hanem használtak esetében is, mert azoknál is megvalósítható mindez utólag is.

 

Nem csak az alapos és mindenre kiterjedő szigetelés az egyetlen szempont egy energiatakarékos otthon esetében. Fontos, hogy a fűtése és a hűtése is korszerű legyen. Így szintén sok fizetnivalótól mentesíthet minket télen-nyáron. Többféle lehetőség van erre is, az egyik a geotermikus energiát használó fűtés. Ugyanakkor melegvizet és a lakás hűtését is szolgálhatja ez a rendszer. A másik az olyan elektromos fűtés, amelyhez az energiát napkollektorok biztosítják. Ráadásul ez esetben a többi elektromos készülék energiaellátása is megoldott lehet.

 

Érdemes tudni, hogy a 2022. június 30. után épült ingatlanokban a fűtést úgy kell megoldani, hogy 25 százalékban megújuló energiát használjon fel. Mindez akár egy jól szigetelt régebbi épületben is megvalósítható.

 

Az energiatakarékos otthon sok pénzt megspórol nekünk, mert adott esetben akár nullára is csökkentheti az áram vagy a fűtés számlánkat. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy ezek a beépített gépek a garantált hatékonysághoz rendszeres karbantartást és ellenőrzést igényelnek. Ennek is vannak költségei, így érdemes ezt is belekalkulálni az - egyébként biztosan alacsony - rezsi kiadások közé. Az a tudat pedig, hogy mindezzel csökkentjük a károsanyag kibocsátást és védjük a környezetet, megfizethetetlen.

 

Amennyiben a fenti kritériumoknak eleget tesz a kiszemelt ingatlanunk, úgy már csak rajtunk múlik, hogy tovább csökkentsük az esetleges kiadásokat. Ennek érdekében válasszunk energiatakarékos háztartási gépeket, fényforrásokat és nem utolsó sorban, figyeljünk oda a vízfogyasztásra is.