Ingatlanpiaci hírek

Mini lakások, mini árak?

2023-01-27
Az ingatlanárak emelkedése lecsillapodott valamelyest tavaly év végén, ám még mindig magasak maradtak az árak. Első ingatlanként vannak, akik minilakást választanak, hogy végre lakástulajdonosok lehessenek.

szerző: Végh Nóra Judit

Mi számít minilakásnak?
 

A minilakások a garzonoknál kisebb, 10-20 négyzetméteres ingatlanok, és gyakran még a 25 négyzetmétert is ide sorolják. Jellemzően egyedülálló fiatalok vásárolják, akiknek ez az első lakásuk, vagy olyanok, akik nem lakják életvitelszerűen, csak megszállnak ott, például munka miatt, mások pedig kifejezetten befektetési célra veszik, például kiadják turistáknak Airbnb-n.
 

A minilakásokról számos érdekes fotó terjed a neten, főleg külföldön, de Magyarországon is léteznek ilyen lakások, jellemzően Budapest belvárosában, ritkábban vidéken és az agglomerációban is fellelhetőek. A kényszerből divat lett, és az emberek keresik a kreatív megoldásokat, hogyan lehetne minél praktikusabban berendezni őket. Szerencsés esetben galériázhatók, így marad hely egy pici konyhának és nappalinak is, és külön helyiségbe kerülhet a fürdőszoba, ami egy fontos szempont. Ilyen kis terekhez kell a logisztika, csak a könnyen mozgatható, többfunkciós berendezések működhetnek.
 

Mire érdemes figyelnünk, ha minilakást keresünk?
 

Az ingatlanpiac szárnyalásán felbuzdulva, sokan már szinte bármit értékesítenének lakás címen, kihasználva azt a piaci rést, hogy vannak, akik már nagyon szeretnének lakástulajdonosok lenni, de csak minilakást tudnak megfizetni. Egészen elképesztő, de néha még 10 négyzetméter alatti lakásokat is meghirdetnek, ami akkora mint egy panellakás szobája. Ilyenkor minden négyzetméter számít, és a 20-25 négyzetméterhez közeledve már egészen élhetőek tudnak lenni ezek az ingatlanok.
 

Lényeges a lokáció, hogy biztonságos, rendezett környezetben van-e a lakás. Mindenképpen érdemes már az elején tisztázni a jogviszonyokat, megnézni a tulajdoni lapot, az engedélyeket, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a minilakás korábban egy nagyobb ház, lakás része volt, és onnan választották le külön lakásnak, esetleg régebben mosókonyhának, garázsnak vagy tárolónak használták.
 

A minilakások kis méretük ellenére magasabb négyzetméterárakon mozognak, mint az átlag, viszont ez az a kategória a fővárosban, amit még meg lehet venni 20-30 millió forint alatt.