Ingatlanpiaci hírek

Vidéki nagyvárosok vs. Budapest: zárul az olló a lakáspiacon?

2023-03-06
A fővárosi lakásnak mindig is volt presztízse, azonban mára a vidéki nagyvárosok is felzárkóztak az árak tekintetében. A drágulás év végi lassulása ellenére is értékesebbek lettek a vármegyeszékhelyek ingatlanjai.

forrás: Végh Nóra Judit

 

Míg korábban milliókban, vagy akár tízmilliókban mérhettük a differenciát a budapesti és a vidéki nagyvárosok, hasonló paraméterekkel, csak más helyszínnel rendelkező ingatlankínálatában, mostanra kezd eltörpülni a különbség. Már egyáltalán nem biztos, hogyha Győrben, Miskolcon, Debrecenben vagy Kecskeméten szeretnénk lakást venni, akkor sokkal olcsóbban megússzuk a vételt, mint Budapesten. Az éremnek két oldala van: akik most terveznek eladni, vastagon nyereségesen szállnak ki a projektből, akik viszont vásárolni szeretnének, mélyebben zsebbe kell nyúlniuk.

 

Ha csupán a tavalyi évet nézzük, akkor is megdöbbentően látványos drágulásnak lehetünk tanúi. Mindössze egy év leforgása alatt közel a harmadával emelkedtek a vármegyeszékhelyek ingatlanjainak árai.

 

A tendenciát jól példázza az MNB legfrisseb Lakásárindex jelentése is, amely rámutatott, hogy a tavalyi harmadik negyedévben az érdemi lassulást követően Budapesten csak 1, a vidéki városokban viszont még mindig 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak, az éves áremelkedés üteme pedig csökkenten is 28 százalék maradt. A közép- és nyugat-dunántúli régiókban 28,9 és 26,4 százalékkal nőttek a lakásárak, a legnagyobb áremelkedés pedig a dél-dunántúli régióban volt tapasztalható 34,8 százalékkal. Az észak-alföldi régióban 29,2, a délalföldi régióban 27,1 százalékos, míg az észak-magyarországi régióban 25,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

 

A megyei jogú városokba, de még a kisvárosokba is egyre több beruházás érkezik, a nagyvállalatok új telephelyeket nyitnak, ezáltal bővül az infrastruktúra, új munkahelyek létesülnek helyben, ami pörgeti a város gazdaságát és az ingatlanpiacot is. A fővároscentrikusság kezd visszaszorulni, sőt sokan már nem vidékről ingáznak, vagy akár vesznek lakást Budapesten a munka miatt, hanem fordítva.

 

A legkelendőbbek a téglalakások és a panelek, de az új építésűeket is vitték, majd őket követik a házak. A négyzetméterárak átlagosan 500 ezer forint körül alakultak, de a nagyobb városokban akár már a 800 ezer forintot is súrolhatják. Úgy tűnik leáldozott az a korszak, hogy néhány millió forintból lakást lehetett venni vidéken.