Ingatlanpiaci hírek

Eladnád vagy kiadnád? A lakás értékének növelése fillérekből

2023-07-04
Most nem a Mekk Elek szakkör legkiválóbb darabjait szeretnénk reflektorfénybe helyezni, hanem olyan olcsóbb megoldásokat kínálunk, amelyeket érdemes mind eladáskor, mind kiadáskor elvégezni.

szerző: N. Kovács Barbara

 

A filléres cserék, javítások és felújítások nem jelentik egyből azt, hogy a minősége nem lehet megfelelő. Ráadásul számtalan olyan gazdaságos lehetőség van, amellyel új stílust adhatunk egy-egy helyiségnek, így könnyebb a kiadás is. A lakás értékének növelése eladásnál gyorsabban hozhat vevőt. Ugyanakkor érdemes vigyázni, hogy csak olyan értékű renoválást végezünk, amelynek biztosan megtérül az ára.

 

Az egyik titka annak, hogy miként oldható meg a lakás értékének növelése fillérekből az, ha magunk végezzük el. Azért a villany-, gáz- és vízszerelést nem javasoljuk még haladó lakásfelújítóknak sem. Viszont például egy laminált parketta lerakása vagy egy tapétázás, netán egy szobafestés nem megtanulhatatlan mutatvány.

 

A lakás értékének növelése fillérekből: fürdőszoba

 

Az egyik olyan helyiség, amelyre bármennyit el lehet költeni az a fürdőszoba. Ugyanakkor kevésbé drága megoldásokkal is feldobhatjuk, felfrissíthetjük. Amennyiben ódivatú a csempe, de nem töredezett, akkor remekül le lehet festeni tulajdonképpen bármilyen színűre. Remek csempefestékeket lehet kapni a barkács áruházakban. Ha ennél is egyszerűbb megoldásra vágyunk, arra is van lehetőség. Felragaszthatunk rá akár öntapadós, akár klikkes laminált vagy vinyl padlólapokat. A lényeg, hogy vízálló legyen. A kád előlapjára is felragasztható, mi több a padlóra is. De kapható már öntapadós padlólap is különböző mintákkal, amelyeket pillanatok alatt leragaszthatunk.

 

Mindez igaz a WC-re is, amennyiben külön helyiségben van. Ez esetben egy WC-deszka valamint WC-papír tartó csere is sokat lendít az összhatáson.

 

Csaptelepek cseréjével is megváltoztathatjuk a stílusát a fürdőszobának, de ezzel együtt egy zuhanyfüggöny csere is csodákat tehet esztétikailag.

 

A helyiség, amelyre bármennyit el lehet költeni: konyha

 

Ha lenne olyan verseny, amelyben a legköltségesebb helyiséget keresnénk, akkor biztosan a konyha vinnél egy a pálmát. Tényleg bármennyit el lehet költeni rá, de azért nem feltétlenül szükséges. A csempék frissítésére ugyanaz igaz, mint a fürdőszoba esetén, ám itt a falakat is átfesthetjük. Érdemes vízálló festéket választani, így a kifröccsent folyadékokat egyszerűen letörölhetjük róla egy szivaccsal. De a régi csempék elfedésére használhatunk falpaneleket is, amelyekből többféle árkategóriában választhatunk.

 

A padlót szintén ugyanúgy felújíthatjuk, mint a fürdőszoba esetében.

 

A konyhabútorok újjá varázsolása sem reménytelen. Az öntapadós bátorfóliákkal szinte bármilyen stílust adhatunk nekik egy kis munkával. Ha nincs keret a munkalap cseréjére, akkor azt is átragaszthatjuk vele. Érdemes ilyen esetben a fogantyúkat is kicserélni, mert sokat dobhat az összhatáson, csakúgy, mint egy új mosogat-csaptelep.

 

A fólia dicsérete és az apróságok

 

Az öntapadós bútorfólia számtalan módon felhasználható. Kapható sokféle fa mintával, de kőhatású és egyéb más formavilággal is. Ragaszthatjuk beltéri ajtókra, bármilyen bútorra, ágykeretekre, székekre, ajtókeretekre, ablakkeretekre, párkányokra, polcokra, de akár tükörkeretekre és csempékre is. Csak a fantáziánk szabhat határt a használatának. A legnagyobb előnye a gyors felrakáson kívül az, hogy nincs lecsepegő festék és büdös oldószer. Nem kell hozzá más csak egy vonalzó, egy sniccer és egy simító.

Falra is tehető, de leszedésekor fel kell készülni arra, hogy leszedheti az alatta lévő festékréteget. A falfestés sem ördöngösség, még akkor sem, ha van egy-két luk rajta. Egyszerű glettanyaggal és egy spaklival láthatatlanná lehet tenni és száradás után már gurulhatunk is át rajta a festőhengerrel. A falfestésnél arra érdemes ügyelni, hogy jobb minőségű festéket válasszunk. Így biztosan jól fed majd és nem kell többször végig gurulni vele a falon. De, ha nem akarunk festeni, akkor tapétát is választhatunk. A mostani tapétaragasztókkal tényleg gyerekjáték feltenni a falra. Az is jó megoldás, ha csak a fal egy részét tapétázzuk vagy festjük le. Úgy is kiváló hatást érhetünk el.

 

A lakás értékének növelése apróságokkal is megoldható. Minden helyiségnek új hangulatot ad egy szép függöny, roló, egy újabb lámpabúra, állólámpa vagy egy jól eltalált szőnyeg. Szintén filléres megoldás egy új asztalterítő, ágytakaró vagy díszpárna huzat. De szép, zöld növények is otthonos hangulatot kölcsönözhetnek bármely helyiségnek. Azt se feledjük, hogy a bejárati ajtón egy szép házszám vagy névjegy szintén, netán egy új postaláda szintén remekül mutat.

 

Az új ajtókilincsek is adhatnak teljesen más stílust az egész lakásnak.