Ingatlanpiaci hírek

A családtámogatások folytatása stabilitást hozhat az ingatlanpiacon

2022-12-29
A lakástámogatások széles körének sorsát bizonytalanság övezte az elmúlt hetekben. Most viszont nagyon jó hír érkezett a fiataloknak.

Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbított szerda esti rendeletében a kormány. Az ingatlant vásárlók számára legfontosabb változás az lehet, hogy a babaváró hitel, a falusi CSOK, valamint az 5 milliós áfavisszaigénylés most lejáró határideje 2024. december 31-ig meghosszabbításra kerül.

 

A családtámogatások további két évre történő meghosszabbítása egy szilárdságot teremthet az ingatlant vásárlók körében. Az utóbbi időben érezhető volt, hogy a gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok bizonytalanok voltak a támogatások folytatásában, emiatt nem terveztek olyan széles körben ingatlanvásárlást, mint a korábbiakban.

 

 

A Babaváró támogatást - más néven a Babaváró hitelt - 2019. július 1-től igényelhetik a feltételeknek megfelelő fiatal párok. A Babaváró maximális összege 10 millió forint, futamideje pedig legfeljebb 20 év lehet. Ez a támogatási forma roppant népszerű, hisz indulása óta már körülbelül 200 ezren vették igénybe. A babaváró egy akár kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amit bármire fel lehet használni, de érdemes ezt az összeget ingatlanvásárlásra, felújításra költeni.

 

Ezek a támogatási formák nem csupán a vásárlókat segítik, hanem az eladókat is, hisz várhatóan a következő időkben sokkal nagyobb keresletre lehet számítani a támogatások meghosszabbítása végett.

 

A babaváró hitel igénylésének számos feltétele van, elsősorban az, hogy kizárólag házasok igényelhetik ezt a támogatási formát, továbbá fontos, hogy a feleség 18-41 év közötti legyen és minimum az egyik fél legalább 3 éves biztosítási jogviszonnyal - tb-jogviszonnyal - rendelkezzen.

 

Ha téged is érdekel a babaváró kölcsön és szeretnél hozzáértő segítséget kapni már az igénylés előtt akkor jó helyen jársz. A Bankmonitor babaváró hitelkalkulátorával ide kattintva kiszámolhatod, hogy mekkora összegre lehetsz jogosult.

 

A friss rendelet szerint a legnépszerűbb családtámogatási elemek elérhetőek lesznek a következő két évben is, viszont nem szerepel a rendelkezések között a még igen népszerű otthonfelújítási támogatás, amit jelen tudásunk szerint 2022. december 31-ig lehet igényelni.