Ingatlanpiaci hírek

Így lesz sikeres a lakáshitel-igénylésed

2023-02-17
A hitelfelvételhez szerezhetünk jó pontokat a banknál, de vannak olyan tényezők is, amelyeken el lehet csúszni. Összeszedtük, hogy mi válhat előnyünkre, én min lehet elbukni.

szerző: Végh Nóra Judit

Mikor utasíthatják el a lakáshitelt?
 

A bankok alaposan áttekintik, hogy mekkora és honnan származik a jövedelmünk. Ha arányaiban túl kevés, rendszertelenül érkezik, mondjuk megbízási alapon dolgozunk, vagy csak nem rég óta kapjuk a fizetésünket az új munkahelyről, akkor elutasíthatják a kérelmet, hiszen a pénzintézetek biztosak akarnak lenni abban, hogy havonta fixen tudjuk majd fizetni a hitelt. A külföldről származó jövedelmet sem minden bank preferálja. Mivel a bankszámlakivonatainkat is megnézik, hamar kiderül, ha túlköltekezünk, és folyamatosan mínuszba kerülünk a hó végén, így a bank megkérdőjelezheti a fizetőképességünket. Rizikós lehet, ha már van másik hitelünk, esetleg adóstársak vagy kezesek vagyunk. Az pedig kizáró ok, ha tartozásaink vannak, és negatív adósként szerepelünk a KHR adatbázisban.


 

Mi kell a sikeres hitelelbíráláshoz?


Ha hitelfelvételen törjük a fejünket, akkor az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy először rendezzük a tartozásainkat. Az sem árt, ha fel tudunk mutatni egy minimális tartalékot, ez nem csak pozitív képet fest rólunk a bank szemében, hanem nekünk is biztosíték arra, hogy ha bármi történik, például táppénzre kell mennünk, vagy elveszítjük az állásunkat, akkor is van egy vésztartalékunk. Ügyeljünk arra is, hogy ameddig még nem 100 százalékban biztos, hogy megkapjuk a hitelt, addig ne kezdjük el papíron költeni, nehogy elbukjuk a foglalót. Érdemes összeszedni a hitelhez mindent, ami számít, mert könnyen lehet, hogy még az ösztöndíjat vagy a passzív jövedelmet is befogadják. A bankok szeretik, ha számlára érkezik a fizetésünk, és garantálunk egy havi fix pénzmozgást. Az ingatlanvásárlás és a hitelfelvétel életünk egyik legfontosabb döntése, így nem szabad megspórolni az energiát, hogy felkutassuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, az összehasonlításban kalkulátoraink is segítségül szolgálhatnak.