Ingatlanpiaci hírek

Szép, hangulatos, de valóban olcsó a faház nyaraló?

2023-05-17
Verhetetlen áron lehet a miénk faház nyaraló a különböző pihenő helyeken. Sokkal jutányosabb áron kínálják, mint a téglából vagy más anyagból épült társaikat, de számos rejtett költség jár(hat) vele, mint az elsőre gondolnánk. Érdemes alaposan felmérni a kiszemelt faházat és megfontolni a vásárlást azért, hogy később ne bánjuk meg a döntésünket.

Szerző: N. Kovács Barbara

 

Ahogy egyéb ingatlan esetében, úgy a faház nyaraló vásárlásánál is fontos az állapota, elhelyezkedése és felszereltsége. Fontos a kora is, mert mindezek összessége határozza meg a vételáron túl a további felújítási költségeket. Éppen ezért érdemes kideríteni még azt is, hogy milyen alapon áll és milyen technikával építették. A megfelelően vízszigetelt beton alap az egyik garancia arra, hogy az épület alulról nincs kitéve ázásnak és így megőrzi az állagát, de lehet ez pont alap vagy légréses alap is. A tető hatékony vízszigetelése szintén fontos. Mindenképpen személyesen is meg kell tekinteni, mi több a későbbi bosszúságok elkerülése érdekében érdemes magunkkal vinni szakértőt is. Így a rejtett hibákra is hamar fény derülhet. Ilyen lehet a födém vagy a fal repedése, a nem megfelelő hőszigetelés, netán a tartószerkezet bármilyen hibája, a fa nem megfelelő kezelése, kártevő rovarok jelenléte vagy nem megengedett, tűzveszélyes anyagok beépítése.

 

Faház nyaraló: rendszeres gondozást igényel

 

Fontos tudni azt is, hogy a faház nyaraló több törődést igényel, mint hinnénk. Azért, hogy a fa állapota ne romoljon, rendszeresen ápolni kell. Minimum két-három évente a megfelelő anyaggal át kell kenni az egész házat, miután alaposan megtisztítottuk a felületet. De öt évnél tovább semmi esetre sem szabad elhúzni az újrafestését, impregnálását.

 

Az sem mindegy, hogy mivel kezeljük a fát ahhoz, hogy hatékonyan óvja és hosszú ideig megőrizze jó állapotát. A gondos tulajdonosok évente átvizsgálják az épületet és évente lemossák speciális fa tisztító szerekkel az épületet. Nem csak a portól és kosztól szabadíthatják így meg a nyaralót, hanem az esetleges algától, mohától is.

 

Amennyiben elhanyagoljuk úgy mind az időjárás hatása, mind a gombák és egyéb rovarok gyorsan tönkre tehetik az üdülőnket.

 

Hitelből felújítás?

 

A faház nyaraló hitelezése nem könnyű feladat. Nem minden bank dönt úgy, hogy elfogadja jelzálog fedezetnek. Ha mégis, akkor előfordulhat, hogy speciális feltételekhez kötik. Így vásárlás előtt azt is érdemes kideríteni, hogy hitelezhető-e, amennyiben kölcsönből szeretnéd a vételár egy részét fizetni, netán felújítani.

 

Egy idősebb faház nyaraló belső felújítása is eltér egy hagyományos üdülőétől. Akár az is előfordulhat, hogy egyetlen belső fal sem vehető ki vagy tehető át, mert mindegyik tartófal. A falak belső fele is speciális eljárást kíván, mind a festés, mind a burkolás szempontjából.

Az sem mindegy, hogy mivel fűtjük a faházunkat. Megfelelő szigetelés esetén akár olcsóbb is lehet a helyiségek felfűtése, miután nem kell még a vastag falakat is átmelegíteni. Így – adott esteben – kisebb teljesítményű fűtőtest is elég lehet. Ugyanakkor gyorsabban is lehűl éppen amiatt, hogy nem tartja meg a fal a hőt. Nem szakszerű szigeteléssel akár az is előfordulhat, hogy nyáron sokkal forróbb lesz bent a levegő, mert bent tartja.

 

Összességében azonban elmondható, hogy körültekintő kiválasztás és vásárlás után, megfelelő gondozással remek faház nyaralónk lehet, amelyben sokáig örömünket lelhetjük. Ugyanis sokkal több mint öt évtizedet is simán kibír egy faház nyaraló, ha megfelelő kezekben van.