Ingatlanpiaci hírek

Lakáskiadás mint befektetés: így csináld okosan

2023-03-22
Szerencsések vagyunk, ha van olyan ingatlanunk, amit ki tudunk adni. Ha pedig kifejezetten befektetési célból vásárolunk lakást, akkor van néhány aranyszabály, amire érdemes figyelmet fordítani.

szerző: Végh Nóra Judit

 

A mai albérletárak olyan magasak, hogy lassan már egy komplett fizetést kitesznek. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy év leforgása alatt országosan 20 százalékkal emelkedtek az árak. Az előkelőbb fővárosi kerületekben akár havi 250-330 ezer forintot is elkérhetnek egy átlagos méretű lakásért. Most a tulajdonosok szemszögéből vizsgáljuk meg a helyzetet, hogyan érdemes a lakáskiadást menedzselni.
 

Találjuk meg a piaci rést!


Az első és legfontosabb szempont, hogy megbízható bérlőket találjunk. Bár az Airbnb gyorsabb és magasabb profitot hoz, a pandémia és a háború óta tudjuk, hogy bármi megtörténhet, így meg kell becsülni a hosszú távra tervező, fizetőképes bérlőket. Gyakran hallani, hogy kisbabával vagy kisállattal nehezebben találnak lakást az albérletkeresők, így ha belefér nekünk, érdemes kihasználni ezt a piaci rést, amivel ráadásul jót is tehetünk, mert segítünk otthont találni egy olyan családnak, akik már régóta keresgélnek. Az egyetemisták is kiváló célcsoport, ők nyáron, a felvételi ponthatárok kihirdetése után fognak nekivágni a nézelődésnek, ha a belvárosban, vagy egyetemi városrészben helyezkedik el az ingatlanunk, akkor nyert ügyünk van. És persze nem megfeledkezve az Airbnb-sekről, még egy pici lakás kiadásával is akár napi 20-30 ezer forintot kereshetünk.
 

Emberismeret és önismeret


Hogy kinek adjuk ki a lakásunkat, ahhoz nagyon jó emberismeret kell, de elsősorban önismeret. Először magunkban kell tisztáznunk, hogy biztosan ki akarjuk-e adni a lakásunkat, nem-e lesz rá szükségünk mégis a közeljövőben, tudjuk-e vállalni, hogy folyamatosan rendelkezésre állunk, ha a bérlő jelzi, hogy elromlott valami és meg kell javítani, és van-e kapacitásunk követni a számlákat, befizetéseket, stb. Befektetők esetén természetesen inkább üzleti, mint érzelmi döntésről van szó, de nekik is fontos, hogy jó kezekben legyen az ingatlan, és közben bevételt termeljen. Ekkor jön a képbe az emberismeret, bár jövedelemigazolást nem kérhetünk, és nem illik más pénztárcájában turkálni, azzal kapcsolatban egy részletes beszélgetés alkalmával nem árt biztosra menni, hogy a bérlő mennyire gondolja komolyan, és tudja-e anyagilag teljesíteni a vállalását. Mindkét félnek kellemetlen, ha nem sikerül időben kifizetni a lakbért. Szempont az igényesség is, hiszen senki sem örülne, ha teljesen lelakva kapná vissza a lakását. És nem utolsósorban elengedhetetlen a szerződéskötés, a jogi levédettség és a korrekt elszámolás a költségekkel. Fontos a tájékozottság is az aktuális árakról, ha nem követjük a trendeket, és a többihez képest túl olcsón kínáljuk bérbe az ingatlanunkat, még azt hihetik, hogy valami nincs rendben, ugyanakkor kihasználni a mostani helyzetet és a plafon fölé lőni nem etikus, és nem is kifizetődő. Ma már két-három havi kaució is kisebb vagyonnak számít.
 

Milyen lakásokat nézzünk, ha eleve kiadásra szánjuk?


Elsőként érdemes mérlegelni a lokációt és a méretet, utóbbiból már arra is lehet következtetni, hogy hány főnek tudjuk kiadni, és mennyi bérleti díjat kérhetünk el érte. Fontos azzal is számolni, hogy mivel járunk jobban, jutányosabb áron megveszünk egy felújítandó ingatlant, és mi beletesszük a tőkét és az energiát, vagy eleve kulcsrakész felújítottat, esetleg újépítésűt választunk, amivel gyakorlatilag nekünk semmi teendőnk nincs, csak hogy meghirdessük. A bérlők többsége szívesebben lakna felújított lakásban, és akár hajlandó is többet fizetni érte. Az pedig kifejezetten praktikus, ha berendezett és eszközökkel is felszerelt lakást kínálunk.