Ingatlanpiaci hírek

Felújításra vár az eladó házak fele, nagy többségükben nem rezsivédettek

2022-10-16
Felújításra szorul a frissen eladásra kínált lakóingatlanok több mint fele, tulajdonosaik 80 százaléka épp azért akarja értékesíteni lakását vagy házát.

Átlagosan ötmillió forintra lenne szükség az ingatlan korszerűsítéséhez – így nyilatkoztak az Ingon.hu megkeresésére a legfeljebb egy hónapja piacra lépett eladók.

 

A VG.hu számára készült friss eladóimotiváció-kutatás során megkérdezettek 54 százaléka szerint az általa eladásra kínált ingatlan felújításra, korszerűsítésre szorul, 80 százalékban azért, mert nem rezsivédett.

A szükséges felújítások között a legnagyobb arányban a nyílászárócserét, a fűtés-korszerűsítést, a szigetelést, a napelemet és a tetőcserét említették, ezek mellett az eladó ingatlanok harmada esztétikai felújításra is érett, azaz új tulajdonosának festésre, mázolásra, burkolásra, parkettacsiszolásra és egyéb munkálatokra is költenie kell majd.

Gyakorlatilag markáns az a kép, miszerint az eladók fele nem tud vagy nem akar több millió forintot költeni ingatlanja korszerűsítésére,

– jelezte Vajnági Richárd, az Ingon.hu ingatlanmarketing cég ügyvezetője a VG.hu számára –, 

többen mondták azt, hogy félnek a folyamatosan emelkedő áraktól és a bonyolult ügyintézéstől.

Emellett sokan úgy gondolják, hogy már most sem érvényes a nemrég megtudakolt felújítási büdzsé, vagyis az általuk megjelelölt összeg máris érvényét veszíthette, vagy jócskán felülírná a következő időszakra várt áremelkedések sorozata. 

 

Az eladók becslése érdekes módon egybevág a szakmai szervezetek számításával, egy nemrég a VG.hu által elsőként közölt kalkuláció szerint épp ennyi pénzre, ötmillió forintra lenne szükség a tipikus kockaházak termikus burkának kiépítéséhez.

 

A felújításhoz szükséges önerőt az eladók nem akarják hitelből kipótolni vagy finanszírozni, a magas kamatok miatt óvatosak az átlagjövedelemből élők. Ez egyrészt arra is utalhat, hogy fehér foltot jelentenek a gyermektelenek és az idősek, akik a támogatott otthonfelújítási programban nem voltak érintve, és azt is, hogy a családosok között lehetnek, akik későn kapcsoltak, és nem energetikai felújításra költötték el az ingyenpénzt. Speciális hitelre vagy támogatási konstrukciókra mindenképpen ki van éhezve a piac az energiahatékonyságot segítő beruházások támogatását illetően.

 

A most piacra lépő ingatlantulajdonosok már szezonálisan az utolsó pillanatban próbálkozónak számítanak a fűtési szezon előtt, és látható többségben vannak köztük, akik akár nagyobb alkura is hajlandók, ha nem tudnak túladni három hónapon belül a meghirdetett lakásukon, házukon. 

Az átlagos árengedmény csaknem 4 millió forint lenne – derül ki az Ingon.hu telefonos megkérdezésén, ahol több mint 600 eladó válaszolt a célzott kérdésekre. 

A megkérdezettek körében átlagosnak tekinthető 55,43 millió forintos ingatlanirányárakkal számolva ez 7 százalékos alkumérték.

 

Az árengedmény tetemesnek tekinthető az elmúlt időszakban tapasztaltakhoz képest is, hiszen korábban nehezen adtak lejjebb az árból az eladók, mivel folyamatos áremelkedés közepette tudtak üzletet kötni. Vagyis ha vártak, még esetenként jobban is jártak. 

Most viszont épp az ellenkezőjétől tartanak, nevezetesen attól, hogy a növekvő kínálat miatt egyre nagyobb alkura kényszerülnek, és hogy a korszerűtlen családi házakra nagyon nehéz lesz vevőt találni

– szögezte le Vajnági Richárd.

 

Forrás/Szerző: vg.hu - Sándor Tünde