Ingatlanpiaci hírek

Alaprajz készítő program ingyen - így lesz profi az ingatlan hirdetés

2023-06-02
Egy hatékony ingatlan hirdetés elengedhetetlen kelléke a méretarányos alaprajz. Ebből tájékozódhat a leendő vevő arról, hogy mennyire felel meg számára a kiszemelt új otthona avagy nyaralója.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Milyen terek vannak, honnan hová nyílik az ajtó vagy az ablak és nem utolsó sorban, hogyan tudja berendezni kényelmesen. Mielőtt nekilátnánk kockás papíron megrajzolni az eladó házunk vagy lakásunk alaprajzát, nézzünk szét az interneten, mert ott számos alaprajzkészítő program ingyen használható. Mutatunk belőlük egy csokorra valót.

 

A kézzel rajzolt alaprajzok kora lejárt. Számos olyan alaprajzkészítő program ingyen áll rendelkezésünkre, amelyekkel nem csupán méretarányosan alkothatunk, de látványos térbeli grafikát is készíthetünk az ingatlanunk elosztásáról. Ezen szoftverek használata gyerekjáték, ugyanakkor az ezekkel készült grafikákkal nagyot dobhatunk a hirdetésünkön. Nem csak kiváló minőségű lesz, de sokat segíthetünk a leendő vevőnknek elképzelni álmai otthonát.

 

Egy igazán jó alaprajz nem csak látványos és méretarányos, de pontos is. A megnevezett helyiségeken túl, jól láthatók rajta az ablakok és az ajtók elhelyezkedése. Érdemes berajzolni a konyhabútorok, a csaptelepek, a WC, a zuhanyzó vagy a fürdőkád és a fűtőtestek helyét is. Még jobb, ha a teljes berendezéssel együtt készítjük el az alaprajzot.

Ne feledjük, hogy több szintes épület esetében minden szint elrendezését készítsük el. Mi több, ha az épülethez tartozik melléképület, garázs, pince, vagy tároló, akkor azok alaprajzát is javasolt megalkotni és csatolni a hirdetésünkhöz.

 

Három egyszerű alaprajzkészítő program ingyen

 

Mielőtt nekivágnánk a rajzolásnak, mindenképpen mérjük le a falak hosszát az ablakokéval és ajtókéval együtt. A mérések után indulhat a munka látványos része é jöhet valamelyik alaprajzkészítő program ingyen.

 

Az egyik megkerülhetetlen ezek közül a sweethome3D. A kicsit ódivatú külső, amely az oldalon fogad ne tévesszen meg senkit, igenis remekül működik és akár 3D-ben is elkészíthetjük az alaprajzunkat. Ráadásul almás és ablakos gépeken is kiválóan fut, mindezt online, bármilyen regisztráció nélkül. De nem csupán teljesen költségmentesen rajzolhatunk vele hanem ráadásként magyarul is tud.

 

Ez nem mondható el például a Floorplanner programról. Ehhez már egy kis angol nyelvtudás szükséges, mert magyarul nem elérhető. Egy rövid regisztráció után érhetjük el a funkciókat és rajzolhatunk vele egyszerűen és könnyedén. Szintén képes 3D-ben megalkotni a végeredményt.

 

A harmadik alaprajzkészítő program ingyen a Planner 5D, amely szintén remekül használható online. További előnye, hogy nem csak laptopon vagy asztali gépen használható, de az okostelefonok bármelyikén is, vagyis androidos és iOS-es készülékeken is. Remek méretarányos alaprajzokat alkothatunk vele, ám a 3D-s funkciókért már fizetni kell.