Ingatlanpiaci hírek

Van tartalékom, de mihez kezdjek vele?

2023-02-24
Pénzügyi tartalékunk mindig jó, ha van, viszont komoly fejtörést okozhat, főleg ilyen magas infláció idején, ha ez nem forog, és nincsenek befektetéseink. Sokan hiányolják a lakástakarékot, amivel korábban könnyebb volt ingatlanhoz jutni.

szerző: Végh Nóra Judit

 

Akik lakást szeretnének vásárolni, azok hatékonyabban spórolnak, gyakran több állást is vállalnak egyszerre, hogy összegyűljön az önerőhöz szükséges összeg. Kitartó munkával az első néhány milliót még össze is lehet rakni, de a legtöbb esetben ez az ingatlanvásárláshoz még kevés, otthon vagy a bankban tartva viszont már sok, különösen a jelenlegi rekord pénzromlás mellett. Egyre többen vannak, akik tartanak attól, hogy idővel elértéktelenedik a megtakarításuk, és hiába dolgoztak érte ennyit.



 

A pénzügyekben jártas személyek akár belevághatnak az értékpapírok, kötvények, részvények vásárlásába, esetleg kipróbálják magukat a kriptopiacon, de a hétköznapi ember általában ódzkodik az ilyesmitől. Az említett befektetések akkor jók, ha valaki rendelkezik kellő pénzügyi ismeretekkel, és egy olyan összeggel hazárdírozik, aminek az elvesztése nem hiányozna. Egy lakás lehetséges indulótőkéjét viszont már nem szívesen kockáztatnák.
 

Kétségtelenül az ingatlan most az egyik legnagyobb befektetés. Hiszen akkora hozamot, hogy évek alatt megduplázódik, vagy megtriplázódik valaminek az értéke, ritkán lehet elérni. A magyar mentalitáshoz is hozzátartozik, hogy a saját ingatlan az egyik legnagyobb érték.


A lakáscélú megtakarítások nagyon hiányoznak a piacról, amelyek egy havonta jól tervezhető, alacsony ráfordítással járó, célorientált megoldást nyújtottak, és szinte bárki számára elérhetők voltak. Sokan így jutottak az első lakásukhoz, de felújításra is tudták használni, illetve kölcsönnel is kombinálhatták. Egyértelmű igény lenne rá, hogy visszahozzák a lakástakarékot.