Ingatlanpiaci hírek

Nem csak hitelhez szükséges: az ingatlan értékbecslés előnyei

2023-06-19
Egy esetben elkerülhetetlen, de máskor is igen jól jöhet az ingatlan értékbecslés. Fontos, hogy jól képzett szakemberre bízzuk ezt a feladatot, így biztosan megtudhatjuk ingatlanunk valódi értékét. Mutatjuk mi kell hozzá, hogyan zajlik a folyamat és miért fontos.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Az ingatlanok árát számos tényező befolyásolhatja. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy inkább felfelé mentek, mint lefelé, bár egyes szakértők szerint most már várható egy kis csökkenés is. Ebben a helyzetben nem könnyű meghatározni, hogy a saját ingatlanunk mennyit is érhet pontosan. Erre szolgál az ingatlan értékbecslés, amely minden változó és befolyásoló tényezőt figyelembe véve mutatja meg, hogy mennyit kérhetünk a lakásunkért, házunkért, telkünkért vagy akár nyaralónkért.

 

Hitel igénylése esetén kötelező az ingatlan értékbecslés készíttetése. Ilyenkor sok teendőnk nincs, mert maga a hitelező bank rendeli ki a saját szakemberét, aki elvégzi a feladatot, nekünk csupán a díjának kifizetése marad. Minden más alkalommal nekünk kell hivatásos értékbecslőt keresni.

 

Vásárlásnál is fontos az ingatlan értékbecslés

 

Amikor szeretnénk eladni az ingatlanunkat, akkor fontos tudni, hogy pontosan mennyit is kérhetünk érte. Bár jó kiinduló pont lehet az, ha körül nézünk, hogy a környékünkön mennyiért kínálnak hasonló ingatlanokat, azért ez még nagyon kevés információ. Ugyanis azt például nem tudatjuk, hogy a meghirdetett árból végül mennyi lett a kialkudott összeg. Mindezen túl még számos más adat járul hozzá a végeredményhez. A hivatalos ingatlan értékbecslés azonban megmutatja a tulajdonunk valódi piaci értékét. Ha így hirdetjük meg az ingatlanunkat, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy gyorsan megtaláljuk a vásárlónkat és nem kell hosszas ideig bajlódni az eladással. Időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg. Így előbb jutunk a vételárhoz és költözhetünk be az új otthonunkba vagy használhatjuk fel terveink szerint a pénzt. Mindez nagy előny a jelenlegi gazdasági környezetben.

Akkor is érdemes ingatlan értékbecslőt hívni, ha vásárolni szeretnénk. Ez főleg akkor célszerű, ha kivásárolni szeretnénk valakit. Például öröklésnél vagy egyéb más közös tulajdon esetén. Így megelőzhetők a viták, netán pereskedések, mert így mind a vevő, mind az eladó láthatja a reális összeget.

 

Akkor is célszerű az ingatlan értékbecslés, ha cégünk ingatlan vagyonát szeretnénk megtudni üzleti okokból.

 

Ezekkel a dokumentumokkal készülj!

 

Akár a bank kirendelt szakembere, akár más, hivatásos ingatlan értékbecslő szolgáltatását vesszük igénybe, a forgatókönyv nem változik. Elsőként megtekinti a helyszínt és összeírja a számoláshoz szükséges adatokat, jellemzőket. Ilyen például - többek közt - az ingatlan elhelyezkedése, zajterhelése vagy az, hogy milyen alapanyagból épült, milyen állapotban van, milyen a tájolása.

 

Mindezen túl szüksége lesz a tulajdoni lapra, amelyből a másolat is megteszi. Kéri majd az alaprajzot is. Társasház esetén az alapító okiratot is elő kell készíteni. Előfordulhat, hogy házak vizsgálatánál a helyszínrajzzal és térképmásolattal is készülni kell.

 

Miután minden szükséges információt, dokumentumot biztosítottunk és a helyszíni bejárás is megtörtént, akkor néhány nap múlva megkapjuk az eredményt. A szakember többféle módszer alapján állapíthatja meg az ingatlan piaci árát, ő választja ki, hogy a konkrét eseteben melyik a megfelelő.

 

Érdekel az Új típusú Lakástakarék? Újra jár a 30%-os támogatás! Kalkulálj, kérj visszahívást a pontos részletek miatt.