Ingatlanpiaci hírek

Szükség van ingatlanközvetítőkre manapság? Ennek jártunk most utána...

2022-11-28
Több, mint 1000 eladót kérdeztünk meg arról, hogy szerintük szükség van-e ingatlanközvetítőre az ingatlaneladáshoz, igénybe vennék-e egy szakember segítségét vagy inkább egyedül birkóznak meg az értékesítéssel járó feladatokkal.

Örök dilemma, hogy szükséges-e ingatlanközvetítőt megbízni, ha el szeretnénk adni az ingatlanunkat, vagy elég, ha mi magunk hirdetjük meg és fogadjuk az érdeklődőket. Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek erről a kérdésről azok, akik most kívánják eladni ingatlanjukat, illetve miért döntenek egy szakember megbízása mellett. Hogy ezt kiderítsük, végeztünk egy kis piackutatást több mint 1000 ingatlanát eladni tervező magánszemély körében.

 

Azt gondolnánk, hogy olyan világban élünk, ahol - mint bármi mást, például az autónkat vagy megunt bútorainkat - egy ingatlant is könnyedén értékesíthetünk önállóan. Ez sok esetben így is van: készítünk néhány megnyerő képet, összeállítjuk a hirdetési szöveget, meghirdetjük minél több ingatlanos hirdetési portálon, majd fogadjuk az érdeklődőket, és végül megállapodunk a számunkra megfelelő ajánlatot adó vevővel.

 

Ugyanakkor vannak olyan időszakok vagy éppen élethelyzetek, amikor ez ilyen formában nem megoldható, vagy épp úgy döntünk, hogy minimálisra szeretnénk csökkenti az eladáshoz kapcsolódó idő- és energiabefektetésünket.

 

Ez derült ki az 1000 eladó bevonásával készült piackutatásunkból is: különböző okokból kifolyólag, de a válaszadók közül meglepően sokan vennék igénybe ingatlanközvetítő segítségét is. Minden 5. eladó szeretné mindenképp ingatlanügynök közreműködését kérni, mert úgy érzi, saját maga nem birkózik meg ezzel a feladattal.

 

Miért döntenek az eladók egy közvetítő megbízása mellett?

 

Az adott ingatlant, természetesen, a tulajdonos ismeri a legjobban, ugyanakkor általában nem rendelkezik nagy gyakorlattal az értékesítés terén. Az ingatlanközvetítő megbízását tervezők közel fele (45%) például a közvetítő személyes közreműködése, az ingatlanbemutatásnál nyújtott segítsége miatt dönt az együttműködés mellett.

 

Az elmúlt időszakban nagy számban kerültek olyan ingatlanok eladósorba, amelyekben jelenleg nem laknak. Ezek többnyire örökölt ingatlanok, melyek tulajdonosai általában helyileg sem ott laknak, amerre az eladó ingatlan található, így egy-egy személyes bemutatás a potenciális érdeklődőknek sok utazással, idővel járna, amit nem tudnak rendszeresen megoldani. Ilyen esetben jól jöhet egy olyan, az adott területen dolgozó szakember segítsége, aki ezt a terhet átvállalja az eladótól.

 

 

Miért szeretne ingatlanközvetítőt megbízni?

Mutatás és személyes közreműködés miatt

45%

Nincs pénze a hirdetésekre, utólag kell csak fizetni

35%

Nem tud jó minőségű képeket csinálni

15%

Mert ez a szakmája

5%

ingon.hu kutatás - 207db visszajelzés alapján

 

A válaszadók 35%-a úgy gondolja, hogy inkább utólag, egy sikeres eladást követően fizetne, mert jelenleg bizonytalan, nem látja előre, hogy mennyi időt vesz igénybe az ingatlan értékesítése, mennyi hirdetési időszakot kell kifizetnie előtte.

 

Általában ha az eladó saját maga, közvetlenül intézi a hirdetési felületeken a hirdetéseket és a legnagyobb hirdetőoldalak szolgáltatását veszi igénybe, akkor havi szinten több tízezer forintba fog kerülni a hirdetés, és persze, nagy kérdés, hogy mennyi ideig kell ezt az összeget fizetni. Ezt a költséget, illetve a hirdetések összeállítására fordított időt ma már szerencsére könnyen minimalizálhatjuk, ha például olyan szolgáltatáscsomagot rendelünk meg, ahol egy regisztrációval, egy kedvező havidíjért cserébe számos portálra tölthetjük fel a hirdetésünket.
 

Az eladók szívesen bíznak meg ingatlanost, de nem mindegy a jutalék mértéke

 

Az ingatlanközvetítők jutalékos rendszerben dolgoznak, melyet a sikeres értékesítést követően kell megfizetnie az eladónak, előtte nincs semmilyen költsége. Ugyanakkor az ingatlanértékesítői szektorban elég nagy különbség van a jutalékok mértéke között. Van olyan ingatlanügynök, aki már 2% közvetítői jutalékért cserébe is vállalja a közvetítést, de van, aki nettó 5% alatt nem köt szerződést az ügyféllel.

 

Az eladók, mikor saját maguk, magánszemélyként hirdetik meg az ingatlant valamilyen hirdetőoldalon, számos megkeresést és ajánlatot kapnak ingatlanközvetítőktől. De mi alapján döntenek és mennyiért vennék igénybe egy ingatlanos szolgáltatását?

 

 Az ingon.hu piackutatása alapján kiderült, hogy átlagosan a 3%-os közvetítői jutalékért vesznek igénybe ingatlanközvetítői szolgáltatást az eladók.

 

Milyen egyéb okok miatt döntenek ingatlanközvetítő mellett?

Egy ingatlan kiválasztásánál is nagyon fontos az első benyomás, ami pedig már a hirdetésnél kezdődik. Bár az ingatlanok nagytöbbségét bútorozatlanul vásároljuk, mégis sok esetben nagyobb az érdeklődés egy esztétikusan berendezett és ügyesen befotózott ingatlan iránt.
Tehát semmiképp sem elhanyagolható szempont, hogy milyen képekkel találkozik az érdeklődő a hirdetőportálokon. Az ingatlanos megbízása mellett döntők 15%-a például azért szeretné egy közvetítő segítségét igénybe venni, mert úgy gondolja, hogy nem tud olyan képeket készíteni az ingatlanról, amire szerinte szükség van a sikeres eladáshoz.

 

Mi a tanulsága?

 

A számos hirdetési megoldásnak és szolgáltatásnak köszönhetően sok esetben mi magunk is könnyen eladhatjuk ingatlanunkat, ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor érdemes vagy épp kényelmesebb egy ingatlanközvetítő szolgáltatását igénybe venni. Az ingon.hu piackutatásából is kiderült, hogy ingatlanközvetítőkre továbbra is van szükség, illetve kereslet a piacon.

 

A jelenlegi piaci környezetben egyes ingatlanokat nehezebb eladni, kevesebb az érdeklődő, ilyenkor a megfelelő hozzáértéssel, piaci ismerettel rendelkező közvetítő segítségére lehet az eladónak, sikeresen közreműködhet a kereslet-kínálat összehozásában. Egy profi ingatlanközvetítő megpróbálja a lehető legtöbb potenciális vevőhöz eljuttatni az eladó ingatlant, hiszen akkor részesül díjazásban, ha sikeres az értékesítés.