Ingatlanpiaci hírek

A kertek, telkek réme: beindult a parlagfű szezon

2023-06-19
A kellemes időtöltésen túl egy kert vagy telek rész több kötelezettséggel is jár. Az egyik most lett aktuális, ugyanis elindult a parlagfű szezon. Így, ha valaki nem írtja ki időben ezt az allergizáló gyomnövényt, akkor súlyos kiadásokra számíthat. Bárki bejelentést tehet, ha parlagfűvel borított területet lát.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Már javában megtalálható a parlagfű pollenje a levegőben, aki pedig allergiás rá, az már észlelheti is a tüneteket. Éppen ezért Magyarországon törvény szól arról, hogy minden kert, telek és földtulajdonosnak kötelessége egész évben gondoskodni ezen gaz irtásáról. Egészen pontosan a növény virágbimbójának kialakulását szükséges megakadályozni.

 

Mindez annyit jelent, hogy ha van egy kis nyaralónk telekkel vagy kertes házunk, netán termőföldünk, akkor nem csak a parlagfű szezon idején, de egész évben mindenképen le kell rajta kaszálni a gyomokat. Amennyiben nem tesszük, úgy a területileg illetékes jegyző helyszíni szemle után intézkedhet. Amennyiben úgy látja, hogy jelentős parlagfű van a birtokunkon, akkor elsőként felszólít annak kiirtására. Ha még ezután sem történik semmi, akkor a jegyző elindítja a közérdekű védekezést, vagyis kirendel erre szakosodott vállalkozót és velük kaszáltatja le a zöldeket.

 

Sokba kerülhet a parlagfű szezon

 

Az eljárás hivatalból, de akár bejelentésre is elindulhat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) külön Parlagfű Bejelentő Rendszert működtet erre a célra. Mobil app formájában bárki letöltheti a Nébih Parlagfű Bejelentőt a Google Play Áruházból vagy az App Store-ból.

 

Ha valaki itt jelzi, hogy parlagfűvel szennyezett területet talált, a rendszer segítségével a területileg illetékes jegyzőt tájékoztatják. Külterület esetében pedig a - szintén - területileg illetékes földhivatalnak jelzik. Így, ha külterületen, zártkerben van ingatlanod, azt is ugyanúgy gondozni kell, nem csak a termőföldeket.

 

A jegyzői figyelmeztetés után még azért van néhány nap arra, hogy pótoljuk a mulasztást, de a bírságot ekkor már nem kerülhetjük el. A terület nagyságától függően bizony küldik a számlát.

Ugyanakkor ez az összeg tovább nőhet, ha nem jelentjük be időben a jegyzőnek azt, hogy eleget tettünk a felszólításának. Ugyanis a jegyző a határidő lejárta után kiküldi a vállalkozót, aki elvégzi helyettünk a munkát. Ez esetben a díjukat akkor is ki kell fizetni, ha nem kell már nekik semmit tenniük.

 

Ha pedig a jegyzői felszólítást is figyelmen kívül hagytuk és helyettünk kaszálják le a gyomokat, akkor egyértelműen mind a bírságot, mind a munkadíjat ki kell fizetnünk. Amennyiben mindezt megismételjük három éven belül, akkor a bírság összege az eredeti másfélszeresére ugrik.

 

A NÉBIH legfrissebb jelentése szerint idén az eddigi sok csapadék és a májusi meleg napsütés nagyon kedvezett a parlagfű szezon indulásának. Mindez hozzá járult a növény gyorsabb fejlődéséhez. Bár elsősorban - nevéhez illően - az elhanyagolt, parlagon hagyott területeket kedveli, ám mára bárhol felütheti a fejét. Jól alkalmazkodik az időjáráshoz, magja pedig évekig képes a földben arra várni, hogy kicsírázhasson. Így sosem lehetünk biztosak abban, hogy idén nem jelenik meg a kertünkben.