Ingatlanpiaci hírek

Exkluzív: újraindul a lakástakarékpénztár

2023-02-28
Március elsejével újra elérhető lesz az OTP Lakástakarékpénztár. Az értékesítői és ügyfél visszajelzések alapján hiányolt termék sokak számára jelenthet majd segítséget a takarékoskodáshoz és az ingatlanvásárláshoz.

szerző: Végh Nóra Judit

Kinek éri meg lakástakarékpénztárt nyitni?
 

Az új OTP Lakástakarékpénztár több célra is fordítható. Jó választás, ha új lakást vagy házat szeretnénk vásárolni; felújítást, bővítést, korszerűsítést tervezünk; lakótelek vásárlását fontolgatjuk; meglévő lakáscélú hitelünket szeretnénk előtörleszteni, kiváltani; hozzátartozóinkról akarunk gondoskodni, a gyermekeink részére számlát nyitni; vagy csak szimplán megbízható, tervezhető és rugalmas megtakarítási lehetőséget keresünk.
 

Hogy működik az új OTP Lakástakarékpénztár?
 

Sokkal egyszerűbb lesz: kevesebb papírmunka, átlátható és gyors folyamatok, minimális költség. Újdonság, hogy míg korábban csak adószám megjelöléssel lehetett kihasználni, most már kedvezményezett nélkül is köthetők szerződések. A lakástakarékpénztár az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék, kamatadó- és tranzakciós illetékmentes. Fontos információ, hogy két termékcsalád lesz elérhető: 4 éves és 8 éves időtartamban.
 

8 éves havi 30.000 Ft-os lakástakarék esetén a Prémium 864.000 Ft, ami egy évre leosztva évente 108.000 Ft jóváírást jelent. A korábbi lakástakarék évente maximum 72.000 Ft támogatást tudott nyújtani. Kalkuláld ki ide kattintva, hogy az általad tervezett megtakarítási összeggel mekkora felvehető összeg lehet lejáratkor az új típusú OTP Lakástakarékkal.

 

Mennyibe fog ez nekem kerülni? Beszéljünk a számokról!
 

A befektetés előtt érdemes tisztázni az anyagi ráfordítást is. A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1 százaléka. Azaz, ha 5 millió forintról van szó, akkor ez 50 ezer forintos kiadást jelent. A 8 éves csomagban egyébként akár két részletben is ki lehet fizetni. Havi betétek kötése 10 és 50 ezer forint között lehetséges, tehát már egészen kis összeggel is elindíthatjuk a megtakarításunkat. Nagyobb bónuszokkal is számolhatunk: az 50 ezer forintos havi betét esetén éves szinten 180.000 forint jóváírás kapható! (Régebben 72 ezer forintban volt maximalizálva 1 szerződésnél az éves bónusz.) A számlavezetési díj csupán 150 forint/hó. A kiutalási időszak pedig 2 hónap.
 

Miért jobb az új, mint a régi lakástakarék termékek?
 

Gördülékenyebb lesz a lakáscélú igazolás, például nem szükséges számlát benyújtani a bank részére a felhasznált összeget követően, bőven elég a tulajdoni lap és egy ügyfélnyilatkozat, nem kell halmozni a kitöltésre váró dokumentumokat. 4 éves megtakarítás esetén 10 százalék, 8 éves megtakarítás esetén 30 százalék bónusz jóváírás jár, ami azért nem kevés összeg lesz. A jóváírást az OTP Lakástakarék finanszírozza.