Ingatlanpiaci hírek

Lakástakarék összehasonlítás: nézd meg mit tudnak és neked melyik a nyerő!

2023-06-27
Előbb-utóbb mindenkinek lesz valamilyen lakhatási kiadása. Akár ingatlan vásárlás, akár építkezés vagy felújítás. Éppen ezért már most érdemes előre gondolkodni és gondoskodni az anyagiakról.

Ennek az egyik formája az, ha félre teszünk némi pénzt, de nem mindegy hogyan. A lakástakarékpénztári termékek remek lehetőséget adnak arra, hogy későbbi terveinket megvalósíthassuk. Azért, hogy segítsünk a döntésben, egybevetettük a most kapható megtakarítások tulajdonságait. Az alábbi lakástakarék összehasonlítás megmutatja, hogy melyiket milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

 

Jelenleg három pénzintézet ajánlata közül választhatunk, ezek: az Erste Lakástakarékpénztár, a Fundamenta Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénzár. Az összességében már előre elmondható, hogy minél tovább takarékoskodunk, annál jobban járunk, mert ez esetben jobb kondíciókat kínál mindegyik pénztár. Éppen ezért a nyolc éves megtakarítási időtartammal számoltunk mi is. Az is egyértelműen látszik, hogy az a legideálisabb, ha a lehető legmagasabb összeget tesszük félre minden hónapban, ez esetben ez 50 ezer forintot jelent. A lakástakarék összehasonlítás során név szerint az Erste Egyotthon, az OTP Prémium valamint a Fundamenta Gyarapodó elnevezésű termékeket vetettük össze. Lássuk, hol mit kaphatunk a megtakarított pénzünkért.

 

Lakástakarék összehasonlítás: íme a legjobb ajánlat!

 

Amennyiben nyolc éven át, havonta 50 ezer forintot befizetünk a lakástakarék számlánkra, akkor az Erste és az OTP esetében 4 millió 800 ezer forintot spórolhatunk össze. Mindez a Fundamentánál kis híján 5 millió forint, de csak azért, mert náluk 100 hónapig tart a takarékoskodási idő 96 hónap helyett.

 

A befizetett pénzünkre mindenhol betéti kamatot is fizetnek, ennek mértéke 0,1 százalék, amely már önmagában is jó hír. Ám ennél is van jobb, még pedig az, hogy kamatbónusz avagy más néven prémium is jár a spórolásunkkal. Az Erste és az OTP 30 százalékkal honorálja a hűségünket, de csak a hosszú távú megtakarítások esetében. A Fundamenta ennél jóval kevesebbet fizet. Számszerűsítve az Fundamenta: 774 962, az OTP: 1 millió 440 ezer, míg az Erste: 1 millió 445 ezer 160 forintot ad a betett összegek után.

 

Összességében a kamatbónuszokkal és a megtakarítással együtt a nyolcadik év végén a Fundamentánál 5 796 363, az OTP-nél 6 260 095, míg az Ersténél 6 265 008 forint ütheti a markunkat és fordíthatjuk bármilyen ingatlannal kapcsolatos célunkra.

 

Amennyiben további pénzre volna szükségünk, az sem megoldhatatlan feladat, ugyanis kedvező lakáshiteleket is kínálnak a megtakarításaink mellé. Az OTP-től 3 739 905 forintot kaphatunk kölcsön, míg a Fundamentától 6 703 637, az Erstétől 8 484 992 forintot. Így összesen a nyolc év után a megtakarítással, a kamatbónusszal és a lakáshitellel az OTP-nél 10 millió, a Fundamentánál 12 millió 500 ezer, az Ersténél pedig 14 millió 750 ezer forint jöhet össze.

 

 

A költségek sem egyformák

 

A lakástakarék összehasonlítás hevében ne feledkezzünk el arról sem, hogy mindennek költségei is vannak. A számlanyitási díj általánosan a szerződéses összeg 1 százaléka. Jó hír, hogy van mód a számlanyitási összeg megspórolására is. Az Ersténél - akció keretében - most elengedik, ami a fenti példánk esetében százezres nagyságrendű összeg.

 

Számlavezetési díjat is felszámolnak a megtakarításunk után, amely az OTP-nél havonta 150, a Fundamentánál 168, míg az Ersténél 300 forintot taksál.

 

Ha pedig felvesszük a lakáshitelt is, akkor annak kamata az OTP és az Erste esetében 7,9 százalék, míg a Fundamentánál 5,5 százalék.

 

Azt, hogy melyik lehetőséget választjuk - többek közt - befolyásolhatja, hogy vásárlásra vagy csak felújításra szeretnénk költeni a megtakarítást. Vásárlásnál lehet belőle önerő vagy akár a teljes összeg is a vételártól függően. Azt se felejtsük el, hogy akár több számlát is nyithatunk a megtakarításainknak. Így megduplázhatjuk a pénzünket.

 

Az összehasonlításból az jól látszik, hogy lakáscélokra a kamatbónusszal, a hozzá igénybe vehető hitellel és a - jelenlegi - ingyenes számlanyitással az Ersténél juthatunk a legmagasabb összeghez.