Ingatlanpiaci hírek

Mekkora legyen a telek, ha kertészkedni szeretnék? A zöldségeskert tervezése

2023-06-28
Elérkezett azon időszak, amikor a természet már bőven kínálja a terméseit. A piacon vagy zöldségesnél járva felmerülhet a vágy arra, hogy mi lenne, ha magunk termelhetnénk meg a tányérunkba kerülő zöldségeket és gyümölcsöket.

szerző: N. Kovács Barbara

 

A saját termés egyértelműen a legjobb, legízletesebb és a vele járó munka simán kivált egy kondibérletet. Annak, aki még csak most tervezi kertes ház- vagy nyaraló vásárlását, de annak is, akinek már van saját területe, mutatjuk hogyan néz ki a zöldségeskert tervezése.

 

A legelső, amit a teendők listáján ki kell pipálni az, hogy összeírjuk a termesztendő zöldségeket. Ha még csak most keressük a majdani konyhakertünket, akkor ez mindenképpen a legfontosabb, mert így már a fekvését is meg tudjuk határozni. Amennyiben már van saját területünk, akkor is jól jön ez az adat, mert ezzel megtalálhatjuk a növények számára a legideálisabb helyet. Ugyanis azt mindenképpen figyelembe kell venni a zöldséges kert tervezése során, hogy a lehető legnaposabb helyszínt találjuk meg. A legtöbb ehető növény ugyanis ezt szereti, nagyon kevés van, amelyik beéri a sötétebb félárnyékkal.

 

Ezektől is függ a zöldségeskert tervezése

 

A második pont azoknak segít további támpontot adni, akik még most kutatnak a jövendőbeli ágyásaik helyszíne vagyis telek után. Tisztázzuk azt, hogy a felsorolt zöldségekből és gyümölcsökből mennyit szeretnénk az őszig betakarítani. Ezáltal közelebb leszünk ahhoz, hogy meghatározzuk: nagyjából mekkora területre is lesz szükségünk a gazdálkodáshoz.

 

A szakértők szerint kétféle módon ültethetünk növényeket. Sima felásott ágyásba vagy magas ágyásba. Ez utóbbit simán elképzelhetjük úgy, mintha egy óriási virágcserép volna. Majdnem úgy is működik. Az is nagy előnye, hogy bármilyen talajon elhelyezhetjük, így ez is megkönnyíti a hely kiválasztását.

 

Legyen bármelyik is, az ágyások között legalább fél méteres távolságot érdemes kihagyni, mert ezek lesznek a közlekedők. Az ágyásokat úgy kell megtervezni, hogy a közepére simán beérjünk anélkül, hogy belépnénk. Ez azért fontos, mert gyomlálásnál, öntözésnél és betakarításnál nem kell veszélyeztetni a növényeket, hanem kényelmesen munkálkodhatunk körülöttük.

 

Azt sem árt figyelembe venni a hely nagyságának megállapításához, hogy egy jól működő konyhakerthez ma már nélkülözhetetlen az esővíz gyűjtése és a komposztálás. Mindkettőhöz szükség van helyre. Természetesen ezek nagysága az ágyások nagyságától függ.

 

Az sem árt, ha el tudjuk választani a veteményest a virágos- és pihenő kerttől. Amellett, hogy rendezettebb a látvány, megakadályozza a gyerekek vagy a háziállatok illetéktelen behatolását és károkozását.

 

Ha már van saját helyünk, akkor a a zöldségeskert tervezése azzal folytatódhat, hogy feltérképezzük: merre vannak fák, bokrok, melléképületek, kút, netán szalonnasütő vagy padok. Ezeket és a napfényt figyelembe véve kideríthetjük, hogy hol lehetne legideálisabb a kertészkedés.

 

Hektárok helyett

 

Az sem tragédia, ha csak egy zsebkendőnyi hely áll rendelkezésünkre, itt is lehetséges a zöldséges kert tervezése. Már 12-13 négyzetméter is elég lehet arra, hogy meglepően nagy mennyiségű paprikát, paradicsomot, salátát, hónapos retket, céklát és újhagymát biztosítsunk az ételeinkhez. Mindezt persze úgy, hogy amikor a korai érésű zöldek szezonja véget ér, akkor jöhet a következő. Azt is jó tudni, hogy például a paprika és paradicsom tövek között a bő termés érdekében 50-60 centimétert javasolt kihagyni. Így könnyedén kiszámolható, hogy az adott területen mennyi növényt ültethetünk el és mekkora termésre számíthatunk. De ugyanígy a többi ültetni szánt növény leírásából kiderül, hogy mekkora tőtávolságot kíván, ennek birtokában pedig meghatározhatjuk, hogy az adott területen mennyit ültethetünk el belőlük.