Ingatlanpiaci hírek

Célegyenesben: megvan a kiszemelt lakás, hogy intézzem a hitelt?

2023-02-21
Lakáshitele manapság már szinte mindenkinek van, az elmúlt évek alatt felgyorsultak a folyamatok, sokat csökkent a bürokrácia, azonban még így is érdemes évekkel, de legalább hónapokkal előre felkészülni a hitelfelvételhez.

szerző: Végh Nóra Judit

 

Sokan úgy csinálják, hogy minden energiájukat felemészti az álomotthon felkutatása, amely ízlésben és árban is megfelel az egyéni preferenciáknak, majd amikor a hitelfelvételhez jutnak, jön a kapkodás. Megéri amennyire csak lehet, megfordítani a két műveletet, és először alaposan felkészülni a hitelre, tájékozódni a feltételekről (és megfelelni azoknak), majd a to-do listánk birtokában nekilátni az ingatlankeresésnek.

 

Hitelfelvétel előtt érdemes több bank ajánlatát is kikérni, összevetni, az is könnyen előfordulhat, hogy nem a saját bankunknál találjuk meg a legkedvezőbb feltételt, és új számlát kell nyitnunk máshol.

 

Amikor már a célegyenesben vagyunk, fontos, hogy minden elő legyen készítve, és kéznél legyen. Éppen elég, ha nekünk kell várni valakire napokat ügyintézés közben, de ránk ne várjon senki. Egy sikeres adásvételnél elengedhetetlen a gyorsaság, hiszen az eladó is belénk helyezte bizalmát, nekünk pedig fontos, hogy ne bukjuk el a lehetőséget.

 

A lakáshitel igényléshez szükséges legfontosabb dokumentumok a következők: érvényes személyi okmányok, jövedelmet igazoló dokumentumok, például munkáltatói igazolás, NAV igazolás (vállalkozás esetén) bankszámlakivonatok, adásvételi szerződés, tulajdoni lap. A megvásárolni kívánt ingatlanról a bankok kérhetnek még alaprajzot, térképmásolatot, biztosítási kötvényt és értékbecslői szakvéleményt is. Ha ezeket beszereztük, ki kell töltenünk a hitelkérelmi nyomtatványokat. Készüljünk fel arra is, ha esetleg visszautasítanának vagy nem adnák meg azt az összeget, amit kértünk, akkor újra kell kezdeni a procedúrát és kitölteni a másik pénzintézet által kért dokumentumokat.



 

Az előminősítés egy nagyon jó lehetőség, hogy ne a sötétben tapogatózzunk, hanem releváns információkkal rendelkezzünk. Az előminősítés során a bank még a hiteligénylés előtt megvizsgálja a hitelképességünket. Ilyenkor szokott kiderülni az is, hogy valójában mennyi a mozgásterünk, alá vagy fölé lőttünk-e eddig a nézelődés közben, de akár konkrét ingatlanra szabva is kérhetjük a tesztet. Az általában egy hónapig érvényes ajánlat nekünk és az eladónak is bizonyíték arra, hogy bár hitelre lesz szükségünk, de komolyan gondoljuk, és van esélyünk.