Ingatlanpiaci hírek

Közeleg a nyár - Erre figyelj nyaraló vásárlás előtt

2023-05-09
Tavasszal és ősszel fellendül az üdülők iránti kereslet. A jó idő beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy inkább a saját ingatlanban töltik jól megérdemelt szabadságukat. Ám ezek az ingatlanok számos sajátossággal rendelkezhetnek, ezért a nyaraló vásárlás nem is olyan egyszerű feladat. Mutatjuk mire figyelj oda, hogy ne érjen meglepetés.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Ha már meg van a lokáció, hogy merre szeretnél nyaralót venni és találtál is néhány neked tetszőt, úgy elsőként azt érdemes tisztázni, hogy milyen övezeti besorolásba tartoznak az ingatlan-nyilvántartásban. Ez elsősorban a hitelfelvétel esetén fontos. Ugyanis, ha üdülőként vagy hétvégi házként, netán gazdasági épületként szerepel a tulajdoni lapon, akkor nagyban befolyásolhatja a bankok hitelezési hajlandóságát ez a tény. Azt is fontos tudnod, hogy Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) sem üdülőre, sem nyaralóra nem kapható.

 

Abban az esetben is érdemes a besorolásra gondolnod, ha a nyaraló vásárlás után, a későbbiekben bővíteni szeretnéd, akár kölcsön segítségével is. Ugyanis az ilyen telkek beépítési hányada szigorúan meghatározott.

 

A biztosítás sem ugyanaz, mint lakóingatlan esetében a használatának jellegéből adódóan. Mivel a nyaralót - jellemzően - időszakosan használják, így annak biztosítási költsége is eltérhet.

 

További kiadás lehet még a helyi építmény adó, amelynek mértéke településenként eltérő, erről is érdemes előzetesen tájékozódnod.

 

Gondold át!

 

Az ingatlan állapotát és komfort fokozatát is javasolt alaposan szemügyre venni. Ugyanis sok olyan üdülő és nyaraló létezik a mai napig is, ahol nincs fűtés, mert valóban csak a jó időben használják, télre lezárják. Ilyet találhatsz jellemzően a Balaton környékén, elsősorban közel a parthoz.

 

Nyaraló vásárlásnál, önálló ház esetén fontos tisztázni, hogy van-e vezetékes víz, vagy csak kút van, esetleg ciszternából biztosított a víz. Kút esetén több jogszabálynak is eleget kell tenni, ráadásul a karban tartása is plusz költséget jelent. Amennyiben ciszterna adja az épület vízszolgáltatását, úgy teljesen bizonytalanná válhat egy kánikulai nyár alkalmával.

 

Tisztázni kell az egyéb költségeket is, mint például társas üdülők esetén a közös költséget, hogy milyen tételeket tartalmaz.

 

Azt is át kell gondolni, hogy a későbbiekben szeretnéd-e kiadni, mert arra szigorú adózási szabályok vonatkoznak.

 

Illeték mértéke a nyaraló vásárlás után

 

A nyaraló vásárlás is illetékköteles. Pontosan vagyonszerzési illetéknek nevezik és ugyanúgy vonatkozik a nyaralóra, üdülőre, mint a lakóingatlanra. Ennek mértéke magánszemély esetén a vételár 4 százaléka. Ám van jó hír is, mert van néhány lehetőség arra, hogy ne kelljen ezt az összeget kifizetni. Például a CSOK-kal vásárolt ingatlanok vevőit nem terheli ez az illeték. De azokat sem, akik első ingatlanjukat veszik és még nem múltak el 35 évesek.