Ingatlanpiaci hírek

Elmarad az összeomlás az ingatlanpiacon?

2022-10-20
Megzavarják a lakáspiaci szereplőket a kereslet befagyásáról, a Kádár-kockák eladhatatlanságáról, és a nagy alkulehetőségekről szóló hírek, amelyek már-már az ingatlanpiac összeomlását vizionálják.

Szerző: Vajnági Richárd - ingon.hu
Problémás ez a jelenség, mert a kínálat és a kereslet is egyre könnyebben elbizonytalanodik. Kutatásunk szerint az elmúlt két hónapban 8 százalékra csökkent az ingatlant keresők körében azok aránya, akik hitel felvételével terveztek vásárolni. A keresleti oldal érzékenységét és az erőteljes vásárlási vágyat jól tükrözi, hogy egyetlen akciós banki kamatajánlat nyomán viszont már két hete 40 százalék fölé ugrott a hitellel kalkuláló érdeklődők aránya.

 

Az eladók kedvét szegheti a lakáspiaci lejtmenetről, a kereslet csökkenéséről, a kínálat túlárazottságáról szóló hírek sokasága, ami miatt egyre többen nem bíznak már a sikeres értékesítésben és döntenek úgy, hogy inkább kivárnak. Ezzel párhuzamosan a vevői oldalon is emelkedik azok száma, akik halogatják a vásárlást azzal, hogy megvárják az alacsonyabb kamatokat, ezért egyelőre nem keresnek eladó ingatlant.

 

Az ingon.hu aktuális tapasztalata szerint egyetlen akciós banki lakáshitel kamatajánlat elegendő volt ahhoz, hogy legalább egy kis időre ismét szép számban jelenjenek meg a piacon az érdeklődők. Mindezt egy olyan időszak után tapasztalta az ingatlan marketinggel foglalkozó cég, amikor hétről-hétre kimutatható volt, hogy csökken az ingatlanok utáni érdeklődők száma, ezen belül is főleg azoké, akiknek lakáshitelt szükséges felvenni a vásárláshoz.

 

Az elmúlt két hónapban az eladó ingatlanok után érdeklődőknek átlagosan csupán a 8 százaléka tervezett lakáshitelből ingatlant vásárolni, ami viszont egy kedvező lakáshitel kamat akciónak köszönhetően a múlt héten már közel 40 százalékra ugrott fel. És ott is maradt, ami már önmagában is beszédes jelenség.

 

“Jóideje rendre kamatemeléseket tapasztalhatunk, ami a rezsi miatti bizonytalanság mellett lefaragott a lakosság az ingatlanvásárlási motivációkból is” – nyilatkozta Vajnági Richárd az ingon.hu ügyvezetője.

 

Megvizsgálták, hogy milyen típusú ingatlanokra van igény az érdeklődők körében és arra jutottak, hogy a kereslet 86 százaléka lakásra és 14 százaléka irányul családi házra. A keresett ingatlanok átlagos értéke pedig 55,41 millió forint aktuálisan.

 

“Érdekességként véltük felfedezni továbbá, hogy számos, korábban mondhatni “földbe döngölt” Kádár-kockára érkezett érdeklődés és sikeres adásvételi tranzakciók is jelen voltak ebben a kategóriában az elmúlt időszakban” – hangsúlyozta az ingon.hu ügyvezetője.

 

Egyes ingatlanpiaci szereplők folyamatos negatív prognózisú piaci kommunikációját komoly problémának tartja a cégvezető. Ezek a nyilatkozatok az eladói-vevői oldali motivációt is visszaszorítják Vajnági Richárd szerint. 

 

Érdemes mostanában viszont a bankok kamat akcióit figyelni, hiszen - mint ahogy most is - a jegybanki alapkamat körülbelül feléért és az inflációs ráta mintegy harmadáért is lehet lakashitelt felvenni és azzal ingatlant vásárolni – nyilatkozta Vajnági Richárd, az ingon.hu ügyvezetője.