Ingatlanpiaci hírek

Nyári kaland: lakásfelújítás házilag. Mit bízz mindenképp szakemberre?

2023-08-01
Egy otthon tatarozása sosem a legegyszerűbb mutatvány. Egy időben egy helyre koordinálni a mestereket és a szükséges alapanyagokat igazi kihívás. Ha sikerül is, akkor még egyáltalán nem biztos, hogy nem jönnek közbe váratlan kiadások és ezáltal további hosszabbítások.

szerző: N. Kovács Barbara

 

A tapasztaltabbak jól tudják azt a törvényt, amelyet akár Murphy is alkothatott volna, hogy a végösszeg mindig több, a munkaidő pedig biztosan hosszabb a tervezettnél. De van jó hír is, hogy mindkettőn kurtíthatunk akkor, ha a lakásfelújítás házilag készül el részben vagy egészben.

 

A jelenlegi magas ingatlanárak között is lehet jó ajánlatot kifogni. Legtöbbször azért, mert a kiszemelt leendő otthon felújításra szorul, így ez megmutatkozik az árában is. Ha pedig a rekonstrukciós munkálatok egy részét, netán az egészet magunk is el tudjuk végezni, akkor szép összeget takaríthatunk meg. Mindez igaz arra az esetre is, ha már a meglévő otthonunknál érkezett el a ráncfelvarrás ideje.

 

Lakásfelújítás házilag: ezekhez hívj mestert

 

El sem hinnéd, mi mindent lehet egy lakásban saját kezűleg átalakítani vagy újjá varázsolni. De vannak olyan részei, amelyekhez szakértelem hiányában nem tanácsos hozzá látni. Ilyen az elektromos-, a gáz- és a víz-rendszer. A szakemberek ezek szerelésének csínját-bínját hosszú évek alatt sajátítják el az iskolapadban és a gyakorlati órákon. Hidd el, nem véletlenül. Ha bármelyik közül valamelyiknél elkövetsz akár egy kis hibát is, biztosan nagy anyagi károkat okozol hosszú távon. De akár életveszélyes helyzetet is előidézhetsz. Így a legolcsóbb és legbiztonságosabb az, ha megbízható mesterre bízod a munkálatokat. Mindezen kívül úgy is akad még számos munka, amit magad oldhatsz meg és a lakásfelújítás házilag sikeres lesz.

 

Árcsökkentő tételek

 

Amennyiben egy nagyobb rekonstrukciót tervezel és mindenképp szakembert is kell hívnod, akkor is csökkenthetsz a költségeken. Az egyik ilyen tétel a bontás. Megoldják ezt a szerelők is, de kiszámlázzák neked. Ám, ha bevállalod ezt a munkát, akkor a lakásfelújítás házilag nem csak olcsóbb, de gyorsabb is lehet, mert már előre elvégezheted, mire a mester megérkezik.

 

Ugyanígy kevesebb lehet a végösszeg, ha magad szállítod el az átépítés során keletkezett sittet.

 

Érdemes a kiszemelt szakemberrel a beépítendő alapanyagok árát is egyeztetni, mert előfordulhat, hogy találsz az általa ajánlottnál kedvezőbb áron is, akár ugyanazt a márkát, csak más üzletben. De mindenképp ellenőrizze a mester az általad választott alapanyagot, nehogy a végén derüljön ki, hogy nem megfelelő a minősége vagy a mérete.

 

Egyszerű, mint a faék

 

Vannak olyan egyszerű munkálatok is, amelyekhez tényleg csak egy kis odafigyelés szükséges és bárki képes elvégezni. Ilyen a csempe átfestése. Csak kiváló alapanyag kell hozzá és kezdődhet a lakásfelújítás házilag, pontosabban a fürdőszoba vagy a konyha rekonstrukciója. Miután elolvastad a használati útmutatót, másra nincs is szükséged. Azt persze ne feledd, hogy csak akkor lesz szép a végeredmény, ha maga a csempe a falon ép és nem foghíjas.

 

Ugyanígy egy laminált vagy vinyl padló lerakása sem okozhat nagy gondot. Ha valaki rakott már ki puzzle-t, akkor ez is biztosan menni fog.

 

Egy fal tapétázása sem kíván hosszas előtanulmányokat. Ha van a falon régi tapéta, akkor azt le kell szedni, amelyhez vannak megfelelő szerek. Majd fel kell ragasztani az újat úgy, hogy ne legyen a tapétacsíkok között hézag.

 

Az öntapadós falpanelek és tapéták korában egyáltalán nem bonyolult a fal mintájának és textúrájának megváltoztatása.

 

Ha pedig a falaknál tartunk, akkor jöhet a festés. A kis hajszálrepedéseket és a szögek, csavarok után maradt lukakat eltüntetni csak egy icipici kézügyesség kérdése. Utána pedig indulhat is a henger a festékkel. Edzésnek sem utolsó, így arra a hétre biztosan kihagyhatod a konditermet.

 

A fa felületek ápolása, újra festése sem lehet gond. Ilyenek lehetnek az ablakkeretek, ajtókeretek vagy akár az ajtók. Ha kert vagy erkély is van, akkor a kerítés, a kapu és az erkély korlátja is lehet fából. Sok esetben az is működik, ha csak ráfestünk az előző rétegre, de lecsiszolni egy géppel sem ördöngösség.

 

A régi radiátorok lefestése is egyszerű munka, csupán a profi alapanyagokat szükséges megvenni hozzá.

 

Munkálatok haladóknak

 

Azoknak, akik nem érik be a legegyszerűbb munkákkal és szeretnének kicsit bonyolultabbat is elvégezni, arra is van lehetőség. Előtte azonban érdemes néhány oktató videót végig nézni a világhálón. Így magunk végezhetjük el a csempézést, a padlólap lefektetését vagy épp a lambéria felszerelését. De kicserélhetjük a csapokat a fürdőszobában és a konyhában. A lakásfelújítás házilag folytatódhat az ajtó kilincsek és a konyhai munkalap cseréjével. Ez utóbbi esetében a mosogató medence cseréje is belefér. Mindezekkel szintén tekintélyes összegek maradhatnak a zsebünkben.