Ingatlanpiaci hírek

A kiadó lakás bemutatása - erre készülj, ha jönnek az érdeklődők!

2023-08-01
Amennyiben túl vagy az ingatlan meghirdetésén és leszerveztél néhány időpontot a személyes megtekintésre, akkor már túl vagy a cél felé vezető út felén. A kiadó lakás bemutatása azonban egy sor feladatot tartogat még számodra, amelyeket nem érdemes megspórolni, mert ettől függ, hogy milyen gyorsan találsz fizetőképes bérlőt. Sőt, azt is befolyásolja, hogy végül mennyiért veszik ki a bérleményt.

szerző: N. Kovács Barbara

 

 

A bérlakásodat kínálhatod üresen vagy bútorozva. Az utóbbi esetben a szakértők szerint sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy gyorsan találsz új lakót, mert sokan úgy keresnek otthont, hogy nincsenek bútoraik. Érthető, mert sokkal gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb is csak néhány bőrönddel beköltözni egy lakásba.

 

Legyen akár üres, akár bútorozott mindkét esetben két alapszabályt érdemes betartani. Az egyik az, hogy mindennek működőképesnek és hibátlannak kell lennie. Nincs annál kiábrándítóbb, amikor leszakadt ajtókilinccsel, csöpögő csappal vagy leszakadt tapétával találkozunk a leendő új otthonunkban. Ha az új lakó el is fogadja a hibákat, biztos, hogy erre való tekintettel alkudni fog az árból vagy megjavíttatja és levonja a bérleti díjból, esetleg úgy érzi: kevésbé kell vigyáznia a berendezésre. Legyen bármelyik is, neked biztosan költséget okoz, így érdemes mindent megjavítani a kiadó lakás bemutatása előtt, akkor is, ha üres.

 

A másik elengedhetetlen teendő az, ha üres, ha bútorozott a bérlemény, hogy alaposan kitakarítod. Legyen tiszta az ablak és a kerete is, az ajtók, a fürdőszobában a kád, a WC és a konyhai pult valamint a mosogatómedence is. A radiátorokat és a plafonon a sarkokat se hagyd ki, minden ragyogjon és még csak véletlenül se legyen pókháló vagy por sehol, a padlón sem. Ha bútorozottan adod ki a lakást, akkor szükség esetén tisztítsd ki a kárpitokat a kanapén, az ebédlőszékeken és az ágyon. Ne legyen folt se a szőnyegeket, se a függönyökön. Apropó függöny! Azt tudtad, hogy vizesen szokás felakasztani a függönyt? Így szépen kisimul száradás közben és jó illattal látja el a lakást. Ha bármely bútorral történt baleset, például a konyhaszekrény fogantyúja leesett, leszakadt egy polc vagy kitört a szék lába, akkor mindenképpen orvosold a problémát. Ha megsérült a padló, azt is javítsd meg. A kisebb karcolások ellen elég lehet egy szuper padlóápoló is. Itt az alkalom arra is, hogy minden bútor lábára ragassz padlóvédő filcet.

 

Van még egy teendő, amely sokat számíthat mind üres, mind bútorozott lakás esetén, ez pedig a falak festése. Egy tisztasági festés semleges színekkel sokat lendít a terek esztétikáján.

 

Mindezek olyan kisebb befektetések, amelyek bőven megtérülnek miután kiadtad a lakást.

 

A kiadó lakás bemutatása: a megnyerő berendezés titka

 

Az sem mindegy, hogy miképp rendezed be a bérleményt. Az ízlésesen, otthonosan bebútorozott lakás sokkal gyorsabban és remek áron találhat gazdára. Érdemes minden helyiségnek kialakítani a funkcióját. Például a nappaliban egy dolgozó sarkot, így az is el tudja képzelni otthonának a lakásod, aki épp home office-ban dolgozik. Ha családosoknak szánod az ingatlant, akkor a gyerekeknek játszó sarkot is alkothatsz, így a kiadó lakás bemutatása sikeresebb lesz.

 

Az otthonosság nem jelenti azt, hogy kisebb-nagyobb dísztárgyakkal is el kellene látnod a helyiségeket. Gondolj rá úgy, mintha egy kellemes szállodai szobát rendeznél be.

 

Ha ennél is tovább mennél, akkor minimális befektetéssel tovább emelheted a bérlemény otthonos hangulatát. Annyit kell tenned, hogy úgy alakítod a helyiségeket, mintha már lakna ott valaki. Például tegyél díszpárnákat és takarót a kanapéra. A fürdőszobába helyezz el a zuhanyfüggönyhöz és a kádkilépőhöz harmonizáló törölközőket. Akár stílusában passzoló fogmosó poharakat is bevethetsz a polcon. Műnövénnyel pedig még kellemesebbé teheted az összhatást. Az ebédlőben vagy a konyhában meg is terítheted az ebédlőasztalt úgy, mintha vendégeket várnál. Egy csokor friss virág is javasolt az asztal közepére. A konyhába tegyél egy gyümölcsöstálat tele gyönyörű és friss gyümölcsökkel.

 

A hálószobában meg is ágyazhatsz, ez esetben be kell ruháznod egy új ágynemű huzatba. Elhelyezhetsz itt is igazi vagy akár műnövényeket is, hogy meghitt legyen a hangulata.

 

A függönyökre is helyezz hangsúlyt. Érdemes fehér anyagból készültet választani, mert beengedi a fényt és nyugalmat sugároz. Ráadásul passzol minden berendezési stílushoz is, így nem tudsz tévedni.

 

Tehetsz egyszerűbb képeket is a falra, de semmi esetre se ess túlzásba. Ne feledd olyan legyen, amilyet egy elegánsabb szállodában is kitennének.

 

Amennyiben sem időd, sem kedved, sem lehetőséged nincs arra, hogy a kiadó lakás bemutatása előtt felkészítsd, akkor az is megoldás lehet, hogy megbízol egy vállalkozást a home staginggel. Ők profi módon megoldják a problémát és biztosan olyan összhatást alakítanak ki, amelynek egyetlen leendő bérlő sem tud ellen állni. Ugyanakkor ezt a szolgáltatást már az ingatlan meghirdetése és fotózása előtt érdemes igénybe venned. Így már a hirdetésben is ezek az esztétikus fotók kerülhetnek.