Ingatlanpiaci hírek

Melyik jobb: lakástakarék vagy állampapír?

2023-09-29
Ingatlannal kapcsolatos célokra többféle módon gyűjthetjük a pénzt. A választás azon múlik, hogy milyen gyakran és mekkora összeget szeretnénk megtakarítani.

szerző: N. Kovács Barbara

 

Az is lehetséges, hogy már rendelkezünk némi pénzzel és azt szeretnénk kiegészíteni. Legyen bármelyik is, felmerülhet a kérdés, hogy melyik legyen a megoldás: lakástakarék vagy állampapír. Bár a választásban több szempontot is figyelembe kell venni, a válasz azonban egyértelmű.

 

Az már bizonyos, hogy a lakástakarék pénztári számlával akár 30 százalékos évi kamtbónuszt is el lehet érni. Ilyen az Erste Lakástakarék EgyOtthon nyolc éves futamidejű terméke, amelyhez 50 ezer forintot érdemes befizetni havonta. Ezzel a konstrukcióval alapból is több, mint hat millió forint hozható össze a futamidő végére. Ha igénybe is vesszük a hozzá igényelhető kölcsönt, akkor csak ezzel az egy lehetőséggel közel 15 millió forintot költhetünk ingatlan célokra. Ám jelenleg - igény esetén - akár több számlát is nyithatunk így többszörözve meg a kedvezményeket. A lakástakarék vagy állampapír versenyben azonban ennél még többről van szó.

 

Lakástakarék vagy állampapír: nem kérdés a választás

 

Spiler alert! Abban a kérdésben, hogy melyik ad jobb feltételeket a lakástakarék vagy állampapír, a lakástakarék oldalára billen a mérleg hosszú távon. A titok az infláció mértékében keresendő. Ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs várakozásai a következő évekre egyre csökkenő mértéket mutatnak. Idén még 17 százalék feletti, de jövőre egészen 2026-ig már csak egy számjegyű százalékot prognosztizál az MNB. Amennyiben mellé tesszük a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatait, akkor az világosan látszik, hogy két éves megtakarítás után mindenképpen a lakástakarék lesz a nyerő, mert több kamatot garantál, mint a várható infláció mértéke. Íme az összefoglaló és jól átlátható táblázatban, konkrét számokkal is a magyarázat:

  • MNB inflációs előrejelzése 2023-ban: 17,3% - PMÁP kamata: 15.5%
  • MNB inflációs előrejelzése 2024-ben: 4,5% - PMÁP kamata: 18,5%
  • MNB inflációs előrejelzése 2025-ben: 3,0% - PMÁP kamata: 5,5%
  • MNB inflációs előrejelzése 2026-ban: 3,0% - PMÁP kamata: 4,0%

Mindez forintosítva azt jelenti, hogy nyolc év alatt míg az állampapírral valamivel több, mint 5 millió forintot kaphatunk, addig a lakástakarékkal kicsivel több, mint 6 milliót. Ennyivel többet szánhatunk ingatlan vásárlásra vagy akár felújításra.

 

További verhetetlen feltételek

 

Azon túl, hogy a harmadik évtől az Erste EgyOtthon terméke felülteljesíti az inflációt több további előnnyel rendelkezik. Érdemes tudni azt is, hogy az akciós számlanyitási díjjal az EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) 6,14 százalék.