Ingatlanpiaci hírek

Szilikátházak: hiedelmek vs. tények

2023-03-28
A szilikátházaktól egy ideig ódzkodtak az emberek, mindenki téglát akart családiháznak, megnéztük, most mi a helyzet a piacon, és a mai ingatlanárak mellett mennyire kelendőek.

szerző: Végh Nóra Judit

 

A szilikátból készült ingatlanokat korábban megbélyegezték azért, amiért alapanyaguk erőművek, vasgyárak, bányák melléktermékéből származik, sokan rákkeltő, radioaktív sugárzást tulajdonítottak neki, és tényleg voltak is, akik megbetegedtek tőle.
 

Van azonban különbség szilikát és szilikát között, egyrészt, ha annak idején volt is sugárzás, akkor az nem tart ki évtizedekig, erről a rendszerváltozás előtt épített házak esetén érdemes szakember segítségével is megbizonyosodnunk, másrészt a mai modern szilikátházak már környezetbarát anyagokból készülnek, és még a színük is más, fehér a jellegzetes szürke szilikát szín helyett.


Visszatérve a klasszikus gázszilikátokra, azonban említést kell tennünk néhány hátulütőről is, például gyakrabban repedezhetnek vagy penészedhetnek meg a falak, egyesek zsugorodásról is beszámoltak, és az sem mindegy, hol helyezkedik el a ház, például a forgalmas utak mentén negatív kereszthatások léphetnek fel.


Újra népszerűek lehetnek a szilikátok, olcsó az alapanyag, és magához a kész házhoz is jutányosabb áron lehet hozzájutni, ár-érték arányban előrébb került a rangsorban, könnyen megmunkálható, felgyorsítja az építkezést és jó hő- illetve hangszigeteléssel rendelkezik. Sokan dicsérik télen, hogy még a nagy házakat is jól ki lehet fűteni, hogy mindenhol meleg legyen, nyáron pedig egyszerűbb hűsen tartani. Fontos, hogy statikailag jól megépített házat válasszunk.